Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pericolul din beci

  E perioada mustului, care fierbe în butoaie, iar beciurile, unde sunt depozitate acestea, pot deveni periculoase. De vină este gazul emanat în timpul procesului de fermentare a tulburelului. Dioxidul de carbon face victime anual, iar cele mai multe tragedii au loc în pivniţele slab ventilate. Detalii, în reportaj.

  Dioxidul de carbon, emanat în urma fermentării vinului, este unul extrem de toxic. Nu are miros, nici culoare, dar în câteva secunde poate deveni fatal pentru cei care-l inspiră. Specialiştii le recomandă oamenilor să lase vinul la fermentat în spaţii deschise sau bine aerisite. Sfatul este bun chiar și pentru gospodarii care fac vin de zeci de ani și cunosc pericolul ce vine o dată cu bucuria butoaielor pline.

  Vasile Botnari, gospodar

  «Când fierbe vinul, noi niciodată nu lăsăm ușile închise, ele stau mereu deschise, poate fi cât de frig afară, aerul circulă, iar încăperea este aerisită. Eu am făcut aici și 10 tone de vin și, Doamne ferește, nimic nu s-a întâmplat, fiindcă eu sunt foarte atent».

  După ce ne-a făcut o demonstrație cum ar trebui aerisite pivnițele, Vasile Botnari ne-a arătat și cum fierbe vinul în butoi.

  «O să scot un pahar de vin de anul acesta. Ia, uite, gazele fac… Pfuuu, el încă fierbe».

  Potrivit salvatorilor, pentru a evita tragediile, oamenii trebuie să respecte cu stricteţe anumite reguli atunci când prepară vinul.

  Liliana Pușcaș, ofițer de presă IGSU

  «Pentru a evita intoxicațiile cu dioxid de carbon, este necesar de a exclude păstrarea și fermentarea mustului în spații închise, dar și intrarea în încăperile în care are loc procesul de fermentare. Gospodarii sunt îndemnați să verifice cantitatea de oxigen prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care s-a stins, acesta este un semn că volumul de oxigen este insuficient”

  Totodată, specialiștii vin cu un îndemn pentru persoanele care simt unele semne de intoxicație cu dioxid de carbon.

  Liliana Pușcaș, ofițer de presă IGSU

  «În cazul în care persoanele a intrat și s-au expus pericolului este necesară aerisirea rapidă a încăpării și scoaterea rapidă a persoanei. Dacă după aflarea persoanei în spațiul toxic ea simte dureri de cap, amețeli, puls rapid, este indicată alertarea imediată a Serviciului 112».

  Inspectoratul General pentru Situații de Urgență continuă campania de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon. În acest an, nu a fost înregistrat nicun deces provocat de gazul emanat în timpul procesului de fermentare a tulburelului.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020