Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pericolul din beci

  Pentru că suntem în mijlocul toamnei, perioada în care, la țară, moldovenii încep a scurge vinul în butoaie, specialiștii atenționează populația să fie atentă în procesul de fermentare a vinului. Acumulările de dioxid de carbon emanat în acest proces, pot provoca intoxicații severe sau chiar decese. Pentru a preveni tragediile, oamenii care pregătesc vinul trebuie să respecte cu stricteţe anumite reguli. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a lansat astăzi Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon.

  În localitatea Gornoe din raionul Strășeni, angajații IGSU au mers astăzi din poartă în poartă, pentru a informa oamenii să respecte regulile în procesul de fermentare a vinului, ca să nu-și pună viața în pericol. Grigore Rotari, bunăoară, și fiul său Tudor, au fost un exemplu în acest sens.

  Tudor Rotari, fiul

  “În beci sunt două canale de ventilare, plus ușa este din plasă, adică pe perioada fermentării este totalmente deschis beciul, să circule aer.”

  Tudor Rotari spune că în beci, țevile de ventilare au fost amplasate față-n față pentru a favoriza curentul aerului.

  Sergiu Babanuța șef adjunct Direcția Generală Prevenție, IGSU

  „Acum avem un exemplu foarte bun atunci când procesul de fermentare se petrece în aer liber, și practic prin asta excludem pericolul de acumulare a produselor fermentării în încăpere închisă.”

  Chiar dacă a respectat ca la carte regulile în procesul de fermentare a vinului, totuși familia Rotari, aplică și o metodă tradițională pentru a se asigura că în beci nu există acumulări de gaze.

  Grigore Rotari

  „Ai intrat în beci, ai aprins un chibrit, dacă el se stinge înseamnă că nu trebuie să intri în beci, dacă el arde se poate de intrat.”

  Angajații Inspectoratului General Pentru Situații de Urgență atenționează că orice încăpere în care se fermentează vinul trebuie neapărat ventilată, pentru a evita acumulările de dioxid de carbon. Iar dacă o persoană intră în interior, ar fi bine să anunțe despre aceasta o altă persoană care se va afla afară.

  Sergiu Babanuța șef adjunct Direcția Generală Prevenție, IGSU

  „Persoana care supraveghează, recomandarea pentru ea este în caz că vede că prima persoană care e intrat nu iese timp de 15-20 de min, este important să nu intre după ea, să încerce să facă servicii de salvare, ci să cheme serviciile specializate, să apeleze la 112.”

  Ultimele cazuri de deces provocate de intoxicații cu gaze eliminate în urma fermentării vinului au fost înregistrate în 2018. Atunci patru bărbați au murit după ce s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021