Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pericol pentru recoltă

  Securitatea alimentară a țării este în pericol, anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Ion Perju. Potrivit funcționarului, după ce au fost loviți de averse puternice, fermierii sunt supuși unei noi provocări. Recolta din acest an riscă să rămână pe câmp din cauza insuficienței de combustibil. Problema a apărut odată cu aprobarea noii metodologii de calculare a preţurilor la carburanţi, spune Perju. Funcționarul îndeamnă instituțiile responsabile să ia măsuri de urgență, în caz contrar ne putem pomeni în fața unei noi crize.

  Începând cu luna iulie, curent, în țara noastră a intrat în vigoare noua metadologie de calcul a prețurilor la carburanți. Document care, potrivit experților, a fost elaborat sub influența instituției prezidențiale. La scurt timp de la punerea în aplicare se constată că noua metadologie reprezeintă, de fapt, un pericol pentru seceriș și campania de recoltare.

  Ion Perju ministrul în exercițiu al Agriculturii și Dezvoltării Regionale

  «Metodologia de stabilire a prețurilor la carburanți nu a depins de forțele majore. A fost implicarea unor instituții ale statului și în acest fel activitatea producătorilor agricoli și securitatea alimentară a țării este pusă în pericol. Simplu spus, după aceste modificări producătorii agricoli trebuie să se asigure cu cantitatea de motorină la prețul angro, fiind solicitat ca aceștia să se asigure la prețurile de la pompă. Conform metodologiei de calcul ale normelor de consum al carburanților la tractoare și combine pentru efectuarea lucrărilor agricole. Ar fi necesare pentru cele 418 mii de hectare de culturi de prima grupă, nu mai puțin de 30 de milioane de litri de motorină».

  În context, Perju s-a adresat cu un demers către Ministerul Economiei și ANRE cu solicitarea de a interveni de urgență pentru a nu admite punerea în pericol a campaniei de recoltare a grâului, orzului și altor culturi cerealiere, în caz contrar fermierii anunță că ar putea ieși la protest.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021