Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pericol de inundații la Nistru

  Nivelul apei din Nistru crește alarmant și a ajuns deja la cota de 15 metri. Digurile de protecție sunt în pericol, iar localitatea Vadul lui Vodă riscă să fie inundată. Subiectul a fost discutat astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău.
  Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au demarat astăzi lucrările de instalare a unui dig de protecție metalic pe o distanță de 1 km, care va proteja zona turistică a orașului Vadul lui Vodă de pericolul inundațiilor, în urma viiturii așteptate pe râul Nistru. Potrivit lor modificarea regimului de devărsare la nodurile hidraulice Novodnestrovsc și Dubăsari a cauzat creșteri esențiale a nivelului de apă.

  MIHAIL HARABAGIU, ȘEFUL IGSU VADUL LUI VODĂ
  Nouă ni s-a spus că la moment devarsă 2000 de metri cubi spre Dubăsari. Aseară la fel am monitorizat situația, am pus semnele respective, de aseară de la ora 18.00 și până acum, nivelul s-a ridicat cu 18 cm 07.30

  Această creștere a determinat necesitatea de a întreprinde măsuri preventive în orașul Vălcineț, raionul Ocnița, unde au fost obturate gurile de evacuare a apelor pluviale spre râul Nistru pentru a preveni pătrunderea apelor din râu spre localitate.
  MIHAIL HARABAGIU, ȘEFUL IGSU VADUL LUI VODĂ
  Au fost deversate circa 17 unități cu lut și pământ, această porțiune a fost eliminată și la moment nu prezintă pericol

  Primarul orașului Vadul-lui-Vodă spune că în pericol este doar zona de agrement.

  IURIE ONOFREICIUC, PRIMAR, OR. VADUL LUI VODĂ
  «Însăși localitatea Vadul lui Vodă nu a fost niciodată inundată, ea e puțin mai sus. Poate fi afectată doar zona de agrement din Vadul lui Vodă”

  Tot astăzi, premierul Ion Chicu a examinat situația referitoare la nivelul de apă în râul Nistru, în cadrul unei ședințe la care au participat conducerea Ministerului de Interne, a Ministerului Economiei, Agriculturii, Apărării și a instituțiilor publice specializate și autorităților publice locale. Premierul Chicu a solicitat mobilizarea tuturor resurselor necesare, pentru prevenirea inundațiilor. „ Aveți grijă ca oamenii, gospodăriile cărora sunt în zonele de risc, să fie evacuați din timp. Vom acționa rapid și organizat și vom interveni cu materiale, tehnică și oameni peste tot unde e nevoie ”, a spus premierul.

  Facebook

  Copyright © 2020