Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pentru sau împotriva oamenilor?

  Unii critică, alții aprobă. În timp ce unii oamenii sunt împotriva deciziei autorităților, de a permite accesul persoanelor în locuri publice în baza certificatelor de vaccinare sau testelor Covid, alții sunt de părere că această normă va reduce numărul bolnavilor și va responsabiliza populația. O a treia categorie de cetățeni, ne-a spus că este gata să iasă în stradă pentru a-și exprima nemulțumirea față de această hotărâre, care încalcă drepturile fundamentale ale omului.

  „Cred totuși că se încalcă drepturile omului. Este dreptul fundamental al omului, la libera circulație, eu am dreptul să mă deplasez unde doresc, atât timp cât respect anumite reguli.”

  „Până la un timp o să fie, până când o să se adune iar lumea în centru și o să aibă probleme ei singuri, adică tot acei care iau aceste decizii.”

  „Ei în loc să aibă grijă de oameni, ia uitați tot se scumpește, benzina, pâinea, legumele, iată de ce trebuie să aibă grijă, ca oamenii să poată să se întrețină. De asta trebuie să aibă grijă, dar nu de Covid.”

  „Cum sunt motivate aceste schimbări atât de rapide, nu văd niciun argument convingător.”

  „Restricțiile trebuiesc, dar ele nu trebuiesc în măsura în care se încalcă sau ele sunt impuse, în măsura în care afectează drepturile omului, dreptul la libera circulație, dreptul la întruniri.”

  Această tânără, Nina Damaschin, este originară din Republica Moldova, stabilită în Italia, unde s-a căsătorit cu un italian. Femeia spune că dezaprobă restricțiile impuse de autorități, însă spune ea, o situație similară este, de altfel și în Italia.

  „Înainte ca să venim aici, eu am o prietenă, vroia să își ducă fetița la cinema și nu i-a dat voie fără certificat, care acolo este 80 de euro sau testul la vaccin, adică una din două, eu cred că totuși ne-au impus multe limite în a trăi.”

  Soțul moldovencei este angajat al ministerului Sănătății din Italia și spune că, cel mai mult în această situație, au de suferit persoanele cu probleme de sănătate, care au contraindicații de la medic și nu se pot vaccina.

  Pesce Paolo

  “Persoanele care nu pot să facă vaccin din anumite motive de sănătate, ar trebui să fie scutite de vaccin, adică dacă nu poți să faci vaccin doctorul ar trebuie să îți indice acest lucru într-un certificat. Dar din păcate nu o fac nici în Italia, este obligatoriu, oricum. Mulți medici nu vor să elibereze certificatul acesta pentru că nu vor să își asume riscurile.”

  Unele persoane ne-au zis că evită locurile publice pentru a se proteja de covid, altele susțin că totuși noile restricții ar reduce riscul de îmbolnăviri.

  “Acesta este ca un băț cu două capete. Pe de o parte, da, și pe de alta, nu. Da- pentru că boala se răspândește, Nu –pentru că, întradevăr, este o încălcare a drepturilor, pentru că omul vrea, și acesta este dreptul lui.”

  „Este lege trebuie să o respectăm, bună sau rea, ea este lege. Dacă o să respectăm vom ajunge la ceva comun și vom hotărî ceva, dar așa unul vrea așa, celălalt așa vrea.”

  „Noi am fost bolnavi, toți în familie și știm ce înseamnă asta, ne străduim să evităm localurile, și ne adunăm mai mult acasă, într-un cerc mai restrâns, doar cu buneii.”

  În Republica Moldova a fost declarată Stare de Urgență în Sănătate Publică, începând din 10 septembrie până pe 30 octombrie. În acest sens persoanele cu vârsta de peste 18 ani au acces la evenimentele publice doar în baza certificatelor de vaccinare, teste anticovid sau de confirmare a anticorpilor. Este vorba de spectacole, concerte, festivaluri, cluburi de dans, teatre, cinematografe, și sălile de concerte. Șefa de la Sănătate, Ala Nemerenco, a declarat că ministerul Sănătății are la dispoziție cinci zile pentru a veni cu un șir de acțiuni, care vor fi aplicate în această perioadă.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021