Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pentru pensionari, elevi și studenți

  Candidatul independent la funcția de președinte al țării, Igor Dodon, a fost asaltat de întrebări din partea oamenilor în cadrul emisiunii „Igor Dodon Răspunde”. Majoritatea cetățenilor au vrut să afle detalii despre inițiativele sale sociale, lansate în calitate de președinte. În special, oamenii au fost interesați de indexarea pensiilor. Igor Dodon a explicat că prin această realizare a autorităților a fost restabilită dreptatea socială. Indexarea a fost făcută de două ori, iar, sumar, aceasta a consituit aproximativ 6%. Mai mult ca atât, aceasta a fost realizată prima dată în cei 29 de ani de independență a Moldovei.

  Igor Dodon, candidat independent la prezidențiale

  “Dacă făceam indexarea de 30-40%, tot ați fi spus că nu este corect, pentru că nu ar fi fost echitabil. De ce să indexăm pensia la cel care are 5000 lei cu 30%, exact ca la cel care are 1000 de lei? Pentru că 30% din 5000 de lei sunt 1500 de lei și 30 % din 1000 de lei sunt 300 de lei. Atunci, diferența dintre cel care are pensia mică și pensia mare va crește. Am mers pe abordarea ca indexarea să fie cu 6% și voi insista ca anul viitor să fie 10%. Sumar, aceste două indexări să fie pentru toți pensionarii și cu pensie mare, și cu pensie mică. Anul acesta, la 1 ianuarie, cei care au o pensie mai mică de 2 mii de lei au primit 700 de lei, și la 1 octombrie, cei care au mai puțin de 3 mii de lei primesc acum 900 de lei, sumar este 1600 de lei. Am mers pe abordarea ca cei care au pensie mai mică le dăm bani suplimentar și cu această abordare voi merge și anul următor”.

  Candidatul a vorbit și despre inițiative educaționale din programul său electoral. Igor Dodon își propune să ofere ajutor părinților care au elevi în clasa întâi.

  Igor Dodon, candidat independent la prezidențiale

  „Propunem să alocăm 1000 de lei părinților pentru fiecare copil care merge la școală, o dată pe an, pentru pregătirile de întâi septembrie. Elevilor claselor I-IV-a, să le fie oferite
  ghiozdane gratuite. Eu am venit cu acest suport acum doi ani, din alte mijloace, nu din cele de stat. În al treilea rând, este necesar ca scolarilor să li se ofere hrană, nu doar elevilor din clasele I-IV. Nu mi se pare corect, atunci când un elevi din clasele mai mari se uită prin fereastră cantinei la cei care primesc mese gratuite de la stat. Nu este corect. Aceasta ar trebui să fie responsabilitatea statului”.

  Programul electoral al candidatului independent include și susținerea studenților. Igor Dodon consideră necesar ca statul să acorde prioritate acestei categorii de tineri și să pregătească specialiști calificați.

  Igor Dodon, candidat independent la prezidențiale

  „Consider că este necesar să fie majorat numărul de locuri bugetare la acele specialități de care are nevoie statul. În primul rând, aceasta este Educația și domeniul Sănătății. Astfel, să avem mai puțini studenți la contract. Statul are nevoie de specialiști în aceste domenii.”

  Igor Dodon a menționat că studenții care își fac studiile în domeniul educației, medicinei sau jurisprudenței ar trebui să beneficieze nu doar de locuri la buget, ci și de burse mai mari și cazare gratuită.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020