Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pe urmele miliardului furat

  Premierul Ion Chicu a solicitat ca, în proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul viitor, la capitolul recuperarea banilor furați din sistemul bancar al Republicii Moldova, să fie inclus cel puțin un miliard de lei. Suma este de cinci ori mai mare în comparație cu cea indicată de către lichidatorii de stat.

  Ion Chicu, prim-ministrul RM

  ”Pentru 2021, la capitolul recuperarea miliardului, am rugat Ministerul Finanțelor să pună (în bugetul de stat – n.r.) cel puțin un miliard de lei, deși acolo erau 200 (de milioane n.r.)”. Pentru că procedura în felul următor: trimite la cei trei lichidatori de la cele trei bănci, cât veți recupera estimativ anul viitor? Au dat total 200 de milioane. Eu le-am spus, puneți, vă rog, un miliard cel puțin și dacă nu vor îndeplini, întrebați-i cât salariu au primit ei de la BNM pentru aceste activități. Am impresia că ei primesc un salariu mai mare, decât recuperează miliardul. Vom întreba și procuratura și restul instituțiilor. Dacă nu putem recupera de ce să mai stăm prin birouri. Hai, acasă, lasă să vină alții să recupereze.”

  Șeful Guvernului susține că doar organele competente pot spune unde a ajuns o bună parte din miliardul furat din băncile țării.

  Ion Chicu, prim-ministrul RM

  ”E greu de spus unde s-au dus banii. E clar pe unde s-au dus. S-au dus prin Lituania, Rusia. Cred că o bună parte din acești bani sunt reveniți în geantă înapoi în Republica Moldova sau cu altceva. Acesta este domeniul de activitate al organelor de anchetă și nu mă aventurez să spun unde concret s-au dus”

  Președintele Igor Dodon a declarat, recent, că actuala guvernare a întreprins mai multe acțiuni pentru recuperarea miliardului furat. Potrivit lui Dodon, până în prezent a fost întoarsă în bugetul statului aproape jumătate din suma fraudată. Din totalul celor 13 miliarde de lei au fost recuperate 6,4 miliarde.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020