Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pe urmele deciziei CCM

  Prin decizia din 15 aprilie, judecătorii Curții Constituționale și-au depășit atribuțiile adoptând verdictul cu privire la posibilitatea dizolvării parlamentului. Este opinia experților constituționali, subliniind că și judecătorii și-au încălcat propria practică constituțională.

  Dumitru Pulbere, ex-președintele CCM:

  «Din punctul nostru de vedere, Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile prin emiterea deciziei sale. Ei și-au încălcat propria practică, au ignorat recomandarea Comisiei de la Veneția din 2015 și 2019. Ne amintim cu toții evenimentele din 2019, când s-a încercat uzurparea puterii de stat. Apoi, printr-o decizie a parlamentului, a fost adoptată o declarație asupra statului capturat».

  Victor Pușcașu, ex-președintele CCM:

  «Nu au fost epuizate toate posibilitățile de formare a unui guvern. Însă instanța a confirmat poziția președintelui și a emis un verdict conform căruia, se presupune, s-au îndeplinit toate circumstanțele pentru dizolvarea parlamentului. Dar președintele trebuia să epuizeze toate metodele pentru a forma un guvern. Aceste oportunități există și astăzi”

  Foștii președinți ai Curții Constituționale declară într-o voce că Maia Sandu nu intenționează să aprobe un guvern, urmărind să își îndeplinească promisiunile campaniei electorale – dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

  Dumitru Pulbere, ex-președintele CC:

  ”Nu a fost nici un scop ca președintele să formeze un guvern. Scopul a fost de a prelungi timpul pentru a trece o perioadă de 3 luni, și apoi a ieși cu o declarație privind dizolvarea parlamentului”

  Victor Pușcașu, ex-președintele CCM:

  „Ceea ce era în programele electorale ale concurenților electorali erau promisiuni electorale. Iar promisiunile de campanie nu pot fi folosite împotriva alegătorilor „.

  Experții mai spun că pe 15 aprilie, în timpul examinării cererii președintelui, judecătorii Curții Constituționale au comis numeroase încălcări grave. De exemplu, Domnica Manole a refuzat să-l recuze pe judecătorul Nicolae Roșca din cauza unui posibil conflict de interese. Ulterior, reprezentanții parlamentului, care au cerut această retragere, și-au motivat decizia prin faptul că Roșca fusese anterior avocatul Maiei Sandu. Totodată, experții au prezentat spre dezbatere publică o listă a încălcărilor, în opinia lor, comise de judecătorii Curții Constituționale la luarea deciziei la 15 aprilie. Accentt TV nu a reușit să obțină un comentariu de la serviciul de presă al Curții Constituționale nici de la cel al administrației prezidențiale. Până la această oră, nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020