Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pe muchie de cuțit

  Crește numărul de îmbolnăviri și decese cu noul coronavirus iar la Terapie Intensivă, la moment, mai sunt doar șapte locuri libere. Mai mult, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, pacienții programați pentru internări și intervenții chirurgicale vitale nu vor avea acces la serviciile de terapie intensivă. Informația a fost oferită de reprezentanții Ministerului Sănătății, în cadrul unui briefing de presă.

  Svetlana Nicolaescu, secretar de stat, Ministerul Sănătății

  „Orașele Bălți și Chișinău sunt epicentrul epidemiei la nivel național iar incidența cazurilor COVID-19 a depășit pragul stabilit la nivel roșu. La nivel național, numărul de decese asociate COVID-19 a depășit 7 mii de la începutul epidemiei, iar aproape 3 mii au fost înregistrate după inițierea campaniei de vaccinare. Persoanele care decedează sunt în mare parte pacienți care nu se vaccinează„.

  Totodată, autoritățile din sănătate anunță că pe perioada stării de urgență se sistează intervențiile chirurgicale vitale cu acces la terapie intensive. Se întâmplă din cauza că instituțiile medicale din Capitală vor activa după un regim special, iar prioritate vor avea pacienții confirmați cu noul coronavirus aflați în stare gravă, sau chiar care vor avea nevoie să fie intubați.

  Svetlana Nicolaescu, secretar de stat, Ministerul Sănătății

  „Practic suntem la limita capacităților disponibile, asta înseamnă că vor fi mobilizate alte paturi. Prin urmare, persoanele care au nevoie de intervenții chirurgicale, inclusiv cele planice și au nevoie de această terapie intensivă, în perioada post-intervențională, cu regret din nou vom orienta toate capacitățile și eforturile pentru a oferi asistență pacienților COVID, în detrimentul celorlalte categorii de pacienți. În această situație vom mobiliza noi paturi, dar ca să fie clar, alți pacienți nu vor avea acces la servicii de terapie intensivă în cazul dat”.

  În context, cei de la Sănătate menționează că și procesul de vaccinare stagnează. Până în prezent doar circa 24%, din populația generală a fost vaccinată împotriva noului coronavirus.

  Svetlana Nicolaescu, secretar de stat, Ministerul Sănătății

  „Ritmul de vaccinare pe parcursul ultimelor săptămâni stagnează, după lunile când a fost înregistrată o vaccinare mai intensă, în special în perioada lunilor de vară. În continuare, în cadrul municipiului Chișinău înregistrăm cea mai înaltă acoperire de 40%, datele care reflectă populația generală”.

  Potrivit datelor statistice oferite de Ministerul Sănătății, în prezent, spitalele cu profil COVID din țară sunt suprasolicitate. Paturi libere sunt doar circa 360, iar în secțiile de terapie intensivă doar 7 locuri sunt disponibile. Iată de ce, reprezentanții Ministerului Sănătății au menționat că în RM se menține starea de urgență în sănătate publică, iar în aceste condiții devine imperativă respectarea măsurilor de siguranță și a restricțiilor pentru asigurarea controlului de răspândire a infecției COVID-19.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021