Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pe muchie de cuțit

  În timp ce ministrul Sănătății, Ala Nemerenco dă asigurări că situația epidemiologică din țară este alarmantă dar nu critică, responsabilii de la Primărie susțin contrariul. În cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău, șeful interimar al direcției Sănătate, Boris Gîlca afirmă că situația se agravează de la o zi la alta; spitale pline până la refuz și medici la un pas de epuizare. Iar cel mai grav este că numărul persoanelor infectate va putea crește iar la problemele existente se va adăuga una nouă – deficitul de cadre medicale.

  Dramatic – astfel Gîlca a descris actuala situație din spitalele municipiului Chișinău. Funcționarul spune că locuri libere atât în secțiile de staționar cât și la terapie intensivă pot fi numărate pe degete iar virusul se răspândește cu o viteză fulgerătoare.

  Boris Gîlca, șef interimar, direcția Sănătate, Primăria Chișinău

  «Se adeverește că acest val al tulpinei Delta, este cel mai contagios cel mai agresiv și mai ușor se infectează persoanele nevaccinate. Avem dificultate cu paturile obișnuite, cu paturile staționar pentru pacienții COVID. Numărul de paturi la terapie intensivă a fost majorat. Atenție! De patru ori!Astăzi, avem 79 de paturi de terapie intensivă anume pentru COVID. Regret să vă informez că toate 79 de paturi, astăzi, sunt ocupate. Avem pacienți care necesită tratament intensiv, dar nu au locuri în terapie intensive».

  Mai mult, Gîlca spune că potrivit specialiștilor în domeniu, în cel mult două săptămâni, numărul persoanelor infectate ar crește iar atunci spitalele riscă să se pomenească nu doar în criză de paturi libere, ci și de personal.

  Boris Gîlca, șef interimar, direcția Sănătate, Primăria Chișinău

  «Prognozele experților se adeveresc. Vedeți că săptămâna trecută a fost o săptămână neagră, iar ziua de ieri ne-a adus o statistică foarte pesimistă – suntem în creștere a numărului de infectări zilnice și cel mai tragic este că avem creșterea numărului de decese, zilnice. Întrebarea este ce vom face mai departe în momentul când se previzualizează, sau este o predictabilitate a experților că pe parcursul lunii octombrie sau noiembrie vom avea o extindere a acestei infecții cu cazuri grave, extrem de grave și critice. Resursele noastre umane sunt epuizate. Colegi, de 1,7 luni cadrele medicale lucrează cu dedicație, exemplar din insuficiența lor. Cea mai mare provocare a sistemului medical este insuficiența cadrelor medicale. Medicii noștri, asistentele din spitalele Covid lucrează consecutiv câte două-trei ture, uneori, încălcând Codul Muncii, doar pentru a salva viețile pacienților gravi».

  Mai mult, Gîlca a anunțat că în capitală sunt deja spitale cu deficit de personal iar directorii sunt gata să ofere un loc de muncă pentru cel puțin 150 de cadre medicale. Nici la capitolul finanțe, lucrurile nu stau bine, întrucât potrivit funcționarului, CNAM-ul nu și-a onorat plățile rămase restante față de spitale încă din primăvară, pentru cazurile COVID tratate. Amintim că, în Israel, un minor originar din Republica Moldova, proaspăt plecat din țara noastră, a fost depistat pozitiv cu o nouă mutație a variantei Delta chiar pe aeroportul Ben-Gurion. În replică, ministerul Sănătății a informat că laboratoarele din țară nu au posibilitatea de depistare a tulpinei Delta. Anterior, ministrul Ala Nemerenco a declarat că stituația epidemiologică din țară este sub control.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021