Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • SOCIAL

  Pe anumite străzi din capitală vor fi amenajate, în regim de testare, benzi de circulație rutieră dedicate transportului public

  Primăria municipiului Chișinău informează că mai multe străzi din capitală vor avea benzi de circulație rutieră dedicate transportului public. O dispoziție în acest sens a fost semnată recent de viceprimarul capitalei, Ilie Ceban.

  Benzile dedicate vor fi aplicate în regim de testare pe următoarele coridoare:

  Str. Alba Iulia – str. Ion Creangă – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea – bd. Dacia;

  Calea Ieșilor – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – bd. Constantin Negruzzi – bd. Iurie Gagarin – bd. Decebal;

  Bd. Mircea cel Bătrân – str. Alecu Russo – Bogdan Voievod – bd. Renașterii Naționale;

  Str. Vasile Alecsandri – șos. Hâncești – str. Gheorghe Asachi.

  În prezent este în proces de definitivare și coordonare cu poliția rutieră schița de proiect pentru coridorul „str. Alba Iulia – str. Ion Creangă – bd. Ștefan cel Mare și Sfânt – str. Ciuflea – bd. Dacia”. Celelalte trei coridoare, de asemenea, sunt în proces de perfectare a proiectării.

  La elaborarea proiectelor  enunțate se ține cont de recomandările raportului PNUD Moldova „Viziunea strategică și foaia de parcurs pentru extinderea benzilor dedicate pentru transportul public din Municipiul Chișinău”, elaborat la solicitarea Primăriei Chișinău.

  Anterior, benzi dedicate pentru transportul public au fost trasate pe bd. Grigore Vieru – str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni şi str. Alexandr Puşkin.

  Aplicarea benzilor dedicate pe străzile din Chișinău are drept scop facilitarea deplasării transportului public și, respectiv, transportarea călătorilor în timp util.

  Totodată, implementarea acestui proiect va încuraja cetățenii să utilizeze transportul public și să fie redus numărul de autovehicule personale care circulă pe străzile municipiului Chișinău.

  Utilizarea „benzii dedicate” de către conducătorii auto din capitală este permisă la intersectarea benzii pentru virarea la dreapta, intrare și ieșire din curți, dar este interzisă circulația pe bandă.

  Parcarea pe strada cu bandă dedicată este permisă doar în locurile special amenajate, din contul trotuarului. Orice alt tip de parcare, inclusiv la intrarea în curți, este neregulamentară și pasibilă de aplicarea amenzii.

  În premieră pentru Chișinău, banda de carosabil este destinată inclusiv cicliștilor.

  chisinau.md

  Facebook

  SOCIAL

  În legătură cu renovarea integrală a învelișului asfaltic, în perioada 3 – 21 octombrie inclusiv, se suspendă parțial traficul rutier pe strada Dumitru Rîșcanu,...

  ECONOMIE

  Investițiile în active imobilizate din contul tuturor surselor de finanțare realizate în perioada ianuarie-iulie în municipiul Chișinău au însumat 8 miliarde de lei. Cifra...

  SOCIAL

  În municipiul Chișinău se atestă un flux sporit de transport pe mai multe străzi și tronsoane de drum în această dimineață, 3 octombrie. Datele...

  ECONOMIE

  Astăzi la Chișinău și-a deschis lucrările Primul Forum Economic al Municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău”, desfășurat de municipalitate, pe 30 septembrie –...

  Copyright © 2021