Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Pasiune exprimată prin broderie

  Brodată cu fir de mătase, în nuanțe diferite, ia tradițională reprezintă un un element care ne definește ca popor. Olga Chiriac din orașul Strășeni este un promotor al portului popular și, mai bine de cinci decenii, crează modele autentice de ii, iar lucrările sale reușesc să ducă faima portului național în întreaga lume.

  Olga Chiriac este profesoară de limba franceză în Strășeni și de mai mulți ani brodează ii. Prima pe care a confecționat-o a fost pentru fiica sa și de atunci nu poate renunța la marea sa pasiune.

  OLGA CHIRIAC, MEȘTER POPULAR
  Fiecare ornament reprezintă ceva. Iată aici, eu am brodat simbolul păsării, fiindcă toți visăm ca să zburăm și m-am inspirat de la Brîncuși.

  VERONICA LEȘCO, REPORTER ACCENT TV
  Împodobită cu broderii complexe, colecția impresionantă a Olgăi Chiriac include peste 70 de ii mari și mici de o frumusețe rară. Pe această ie în care sunt îmbrăcată este brodat simbolul meleagului moldovenesc, adică strugurele de poamă.

  Se implică activ în viața culturală a raionului și participă la diverse evenimente atât în țară, cât și peste hotare. Inspirația o găsește în natură, dar și în manualeledespre portul popular. Mai mult, femeia a reușit să scrie propria carte, pe care a intitulat-o „Bucurie Brodată”.

  OLGA CHIRIAC, MEȘTER POPULAR
  Iile sunt peisaje strămoșești citite de mâinile femeiești. Sunt poeme prezente viitoare în care curg râurile în soare. Am făcut o incursiune și în folclor, în ce cîntece se vorbește despre portul nostru frumos tradițional, în artă, în fotografie.

  Lucrările pe care le confecționează nu le vinde, deoarece nu se poate despărți de ele, de aceea alege să le ofere cadou persoanelor dragi și să le lăsemoștenire copiilor și nepoților săi.

  OLGA CHIRIAC, MEȘTER POPULAR
  O colecție de ii mici, pe care le-au purtat nepoții mei, în care s-au botezat la biserică. Îi învățăm de mici ca să îmbrace costumul popular.

  Eu mă mândresc cu bunica mea. Această ie a purtat-o și mămica mea. Și sunt foarte bucuroasă că o port astăzi și eu. În viitor vreau și eu să fiu ca bunica mea ca să brodez.

  Lucrările pe care le confecționează Olga Chiriac au ajuns să fie purtate și în Franța, Irlanda, Anglia, România, dar și alte țări. Veronica Leșco și Eugen Gumeniuc, Accent TV.

  Facebook

  Copyright © 2020