Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Păsările, vulnerabile în fața gerului

  Nu doar oamenii sunt puși la grele încercări în fața gerului din ultima perioadă, ci și fauna sălbatică, în special, păsările, care, în mod obișnuit, se hrănesc cu plante și insecte. Specialiștii îndeamnă oamenii ca, în aceste zile, să ajute înaripatele, dar să facă acest lucru corect.

  Reprezentanții Societatății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii au anunțat că, din cauza faptului că multe bazine acvatice îngheață în această perioadă, s-ar putea să vedem în preajma satelor și orașelor unele specii de păsări care, în mod normal, locuiesc pe lângă ape. Așadar, specialiștii îndeamnă oamenii să nu ezite să hrănească înaripatele, însă, atenție, doar cu alimente potrivite.

  Silvia Ursul, vicepreședinte SPPN

  „Cea mai potrivită hrană ar fi semințele de plante. Pentru că, odată cu schimbarea anotimpurilor, toamna, păsările se orientează la mâncarea existentă, cum ar fi semințele de floarea-soarelui, de dovleac, de mei, cerealele de grâu, de porumb ș.a.m.d. În perioade geroase, ca cele recente, o hrană de ajutor pentru păsări este grăsimea animală.”

  Grădina Zoologică găzduiește sute de păsări, iar cele vulnerabile în fața gerului au parte de condiții speciale. Altele încearcă să-și găsească hrană pe străzi și pe lângă casele oamenilor. Dacă unii specialiști ne îndeamnă să hrănim înaripatele străzii, ornitologul de la ZOO zice că acest lucru nu este unul tocmai corect.

  Alexandru Ursu, ornitolog

  „Dintr-o parte, ar părea că mă plâng, dar de fapt… hulubii sunt purtători de boli și, desigur, pun în pericol și oamenii. Oamenii nu înțeleg acest lucru și după fiecare gunoi plasează hrănitoare și pentru pisici, și pentru hulubi. Asta nu este bine. În general, nu este bine de făcut acest gest în orașe… acum este liniște, dar anterior a fost gripa aviară, iar purtătoarele de boală zburau și pe teritoriul unde sunt animalele noastre.”

  Probabil unii dintre voi veți fi uimiți să aflați că pâinea NU este bună pentru înaripate. Mai mult, produsele de panificație le provoacă probleme grave de sănătate.

  Silvia Ursul, vicepreședinte SPPN

  „Alimentul principal contraindicat este pâinea. Ea este dăunătoare pentru fauna sălbatică, inclusiv pentru păsări, pentru că ele nu au enzema necesară pentru a degera aluatul.”

  În Parcul Valea Morilor am întâlnit mai mulți iubitori de păsări. Aceștia ne-au spus că hrănesc înaripatele când e vreme geroasă și o fac, speră ei, corect.

  „Rar când le hrănim cu pâine, pentru că știu că este nociv. De aceea ne ducem și cumpărăm orz, pentru că și costă puțin, și le hrănim. Ele acum nu au ce mânca și copiilor le place să facă acest gest, învață că trebuie să aibă grijă de necuvântătoare.”

  „Eu anterior aveam grijă de păsări. Prindeam sticlete sau alte înaripate, aveam grijă de ele iarna și după aia le dădeam drumul. Reporter – Cu ce le hrăneați? Trecător – Cu diferite semințe, de iarbă, de cânepă. Cu pâine nu… nu rezistă.”

  „De obicei, când plec cu copilul la iaz sau ne plimbăm în parcuri, luăm ceva ca să hrănim păsările. Am citit că nu e bine să hrănim cu pâine, trebuie grâu sau altceva. E normal să avem grijă de cei care au mare nevoie de ajutorul nostru.”

  În sezonul rece, multe surse de hrană dispar ori se răresc. Tot în această perioadă, păsările utilizează multă grăsime pentru a-și menține temperatura corpului, iar deplasările lungi pentru găsirea hranei le scad mult din energie. Iată de ce unii specialiști ne îndeamnă să instalăm hrănitoare pentru păsări. Fără hrană, înaripatele riscă să devină foarte vulnerabile în fața prădătorilor.

  a-tv.md

  TOP 24 de ore

  Facebook

  Copyright © 2020