Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  PAS-ul cedează rîul Nistru?

  În ajunul vizitei sale la Chișinău, cu prilejul celebrării celor 30 de ani de independență a țării noastre, liderul de la Kiev, Vladimir Zelensky a semnat un document care a fost numit – sentința pentru rîul Nistru. Este vorba despre Strategia politicii externe a Ucrainei. În punctul 135 este stipulat că partea ucraineană intenționează să convină cu guvernul Nataliei Gavrilița asupra delimitării frontierei în regiunea Hidrocentralei de la Novodnestrovsk, astfel încât să fie posibilă construcția a încă trei turbine, pe lângă cele patru deja existente. Iar acest lucru va fi posibil doar prin inundarea a 20 de hectare de treren în preajma localității Naslavcea.

  În urmă cu două săptămâni, pe 17 august, prim-ministru al Ucrainei. Denis Șmihal a participat la evenimentul de lansare a celei de a patra turbine de la Complexul Hidroenergetic Novodnestrovsk, care se află regiunea ucraineană Cernăuți, situată chiar la graniță cu țara noastră. Mai bine de 50% din suprafața Complexului Hidroenergetic se află pe teritoriul Repubilicii Moldova. Cu toate acestea, Kievul refuză să recunoască dreptul la proprietate a Chișinăului asupra acestei părți. În cadrul evenimentului de lansare a celei de-a patra turbine, inginerii ucraineni i-au declarat înaltului oficial de la Kiev că în următorii, cel mult, șaspte ani, vor pune în funcțiune și cea de-a cincea, a șasea și a șaptea turbină, așa încât complexul să funcţioneze la întreaga sa capacitate.

  Olga Buslavets, ministrul ucrainean al Energiei

  “ În viitorul apropiat, Complexul Hidroenergetic de pe Nistru ar trebui să devină cea mai mare hidrocentală de producere a energiei electrice din Europa și cea de-a șasea la nivel mondial„

  Iar, pentru a atinge acest scop, tot ce trebuie să facă autoritățile din Ucraina este să inunde aproximativ 20 de hectare de teren în preajma satului Naslavcea, din raionul Ocnița. Inițial, ucrainenii și-au dorit să ia terenul în concesiune pe un termen de 99 de ani, iar ulterior perioada a fost micșorată până la 49 de ani. Cu toate acestea, autoritățile de la Kiev nu-și doresc să-și asume vreo responsabilitate sau obligațiune, în acest sens. Spre exemplu, ucrainenii refuză să achite Moldovei despăgubiri în cazul în care construcția hidrocentralelor va duce la degradarea ecosistemelor nistrene și majorarea prețului la apă potabilă. Existența a trei turbine a provocat deja scăderea nivelului de apă în Nistru. Ce se va întâmpla însă dacă în funcțiune vor fi puse toate cele șapte turbine?
  Vladimir Garaba, președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova

  “Orice amestec în cursul natural al râului Nistru va duce la consecințe grave. Moldova va primi doar apă procesată de hidrocentrala din Ucraina. Astăzi, „Apă-Canal„ pompează apă din preajma localității Vadul lui Vodă, unde adâncimea rîului atinge 8,5-9 metri. O scădere a volumului de apă, va duce la scăderea apei în Nistru cu circa 2 metri. În acest context, Moldova riscă să aibă probleme cu livrarea apei potabile către consumatori. Noi vom depinde în totalitate de partea ucraineană. ”.

  Ilia Trombițchi, ecologist

  «În ceea ce privește Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, la drept vorbind, nu am mari așteptări din partea lor. Iar, în ceea ce ține, Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina, pot spune că instituția are o atitudine echilibrată.»

  În ciuda riscurilor care planează asupra râului Nistru, oficialii de la Chișinău tac chitic și pretind că problema nu există. Mai mult, opoziția, laolaltă cu specialiștii în domeniu suspectează că prim-miniștrii celor două țări – Natalia Gavrilița și Denis Șmigal, ar fi discutat în cadrul vizitei de la Chișinău, soluționarea problemei apărute în jurul râului Nistru. Însă, similar anilor când Vlad Filat era premier, aceste discuții se poartă în secret. Interesant este că în guvernul-PAS, funcția de ministru al mediu îi revine Iuliane Cataragiu. Iar în perioada în care a ocupat fotoliul de director adjunct al „Centrului Național de Mediu”, Catargiu a declarat că Moldova nu poate și nu trebuie să dea în concesiune cele 20 de hectare de teren din preajma localității Naslavcea, înctrucât această decizie va duce la degradarea ecosistmului nistrean și secarea propriu-zisă a râului. Am încercat să aflăm care este părerea Iulianei Catargiu acum, am încercat să aflăm, ministrul însă nu a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021