Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  PAS, surzi la nevoile cetățenilor?

  Deja pentru a doua oară consecutiv, actuala guvernare refuză să introducă pe ordinea de zi inițiativele sociale propuse de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Cei din urmă se declară nedumeriți, la cât de repede opoziția puternică și activă PAS a devenit după alegeri o guvernare pasivă, speriată să discute public problemele care preocupă întreaga societate. Din cauza refuzului guvernării de a examina probleme acute și de actualitate, deputații Blocului, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, deputat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Abordăm acele întrebări care prezintă interes pentru întreaga societate și pe care oamenii ni le pun. Și nu împărțim oamenii în „buni” și mai puțin buni. Vorbim despre societate. Și nu ne prefacem că aceasta este doar o inițiativă a Comuniștilor și a Socialiștilor. Nu, vă îndemnăm să rezolvăm împreună problemele. Nu înțelegem cum opoziția de ieri dintr-o forță activă și militantă s-a transformat într-o guvernare atât de pasivă care nu vrea și îi este teamă să discute aceste probleme de rezonanță la ședința publică ? „

  În cadrul ședinței, deputații Blocului au abordat trei probleme importante și semnificative din punct de vedere social pe care fracțiunea PAS a refuzat să le includă pe ordinea de zi. Una din ele, este audierea Ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu cu privire la „problema gazelor”. Deputatul Oleg Reidman, care a venit cu această inițiativă, a subliniat că acum majoritatea parlamentară și-a arătat dezinteresul total în rezolvarea acestei probleme, deși contractul cu Gazprom expiră deja la data de 1 octombrie.

  Oleg Reidman, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Întreaga societate a remarcat refuzul categoric al primului-ministru și al președintelui de a participa la aceste negocieri și de a influența cumva sprijinul întreprinderii moldovenești„ Moldovagaz ”în aceste negocieri. Deși, toate țările își susțin întotdeauna producătorii și corporațiile mari. Din păcate, o astfel de îndepărtare de la probleme vorbește despre iresponsabilitatea completă a acestor lideri, cel puțin în acest sens. Și indică că conducerea țării nu este deloc interesată de poziția în care se vor regăsi atât întreprinderea, cât și cetățenii „

  Majoritatea parlamentară nu a dorit să includă pe ordinea de zi nici inițiativa Blocului de a majora salariile lucrătorilor medicali cu 40%. Și aceasta deși proiectul inițiat de președintele de atunci Igor Dodon, a fost votat în unanimitate în prima lectură de parlamentul anterior, iar bani pentru acesta în bugetul de stat, au fost prevăzuți.

  Vladimir Odnostalco, deputat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Autoritățile caută un motiv, dar nu caută oportunități de a-l realiza. Mai mult, săptămâna aceasta am asistat cu toții la modul în care guvernul, reprezentat de Ministerul Sănătății, a anunțat că nu există bani. Sunt bani, am găsit un miliard de lei pentru această creștere. Punem o întrebare acestui guvern: unde este miliard pentru medici, care a fost identificat de noi în ultimul parlament? „

  De asemenea, majoritatea parlamentară s-a dovedit a fi surdă în fața îngrijorărilor cetățenilor cu privire la creșterea zilnică a prețurilor la carburanți. Deputații PAS au refuzat audierea conducerii ANRE, în ciuda faptului că majorarea prețurilor la combustibili stă la baza creșterii prețurilor pentru majoritatea produselor alimentare și a bunurilor din țară.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, deputat Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „Am ridicat problema audierii conducerii ANRE. Am vrut să știm de ce prețurile la carburanți au crescut și astăzi. Astăzi, 1 litru de benzină costă 21 de lei, iar un litru de motorină costă 17 lei. Suntem surprinși de această transformare de la opoziție la putere. Când domnul Alaiba, domnul Perciun și alți colegi au devenit birocrați peste noapte. Acum sunt gata să asculte conducerea ANRE doar în comisie, acum îndeamnă să se gândească și să nu se grăbească să discute totul în plenul parlamentului. Și cum să nu te grăbești dacă prețurile cresc în fiecare zi. Și aceasta este o problemă pentru noi toți „.

  Deputații Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, în semn de protest față de comportamentul celor de la guvernare, și față de refuzul PAS de a rezolva problemele urgente ale populației, au părăsit sala de ședințe. Am încercat să obținem un comentariu la acest subiect de la reprezentanții PAS, apelurile noastre însă, au rămas fără răspuns.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021