Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  PAS i-a nedumerit pe „venețieni”?

  Membrii Comisiei de la Veneția urmează să ajungă la Chișinău, pentru a evolua modificările operate la legea cu privire la Procuratură. Declarația aparține vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea care spune că în urma discuțiilor purtate cu președintele structurii europene, Gianni Buquicchio a ajuns la concluzia că modificările operate nu sunt decât o reglare de conturi, și trezesc nedumerire în rândurile structurii europene.

  În cadrul unei conferințe de presă, Vlad Batrîncea a declarat că în timpul vizitei de lucru de la Strasbourg, el și colega sa, Adela Răileanu, au avut o întrevedere cu președintele Comisiei de Veneția, Gianni Buquicchio. Părțile au discutat despre ultimele evenimente de pe eșichierul politic moldovenesc, în special despre modificările care au fost operate la legea cu privire la Procuratură. Potrivit, parlamentarului, membrii Comisiei sunt nedumeriți de acțiunile partidului de la putere. Iar din acest motiv, în perioada apropiată urmează să efectueze o vizită la Chișinău.

  Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului RM, deputat, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Republica Moldova, în ultimii ani, a ținut cont de opinia Comisiei de la Veneția. Repet, atât legea Procuraturii, cât și alte legi au fost aprobate doar după avizul acestei Comisii, așa sunt regulile de joc. Și atunci când Parlamentul RM, recent a aprobat acele modificări la legea Procuraturii, aceasta a trezit o nedumerire din partea partenerilor care nici nu au primit informația despre acele modificări. Am primit asigurări din partea conducerii Comisiei de la Veneția că aceste legi, inclusiv, și cea cu privire la Procuratură vor fi evaluate obiectiv».

  Batrîncea mai subliniază că în ultima perioadă țara asistă la modificări în lanț la actele normative care se fac cu scopul de a demite anumiți funcționari, ori dimpotrivă, de a crea premise pentru angajarea unor persoane apropiate partidului de la guvernare. Amintim că, noile modificări cu privire la procuratură prevăd un mecanism de demitere a procurorului general. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care este și unul dintre autorii inițiativei legislative, a declarat că cei din PAS nu vor solicita avizul comisiei de la Veneția pe marginea modificărilor operate, întrucât nu ar fi cazul. Am încercat să luăm legătura cu serviciul de presă PAS pentru a le oferi dreptul la replică, nimeni însă n-a răspuns apelurilor noastre.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021