Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Parcare automatizată în capitală

  Astăzi, în centrul capitalei a demarat construcția unei parcări automatizate cu patru nivele. Este vorba despre un proiect ambițios implementat în premieră. Parcarea are o capacitate de 40 de locuri și se află în apropierea clădirii Universității Tehnice din Moldova din strada 31 august 1989. Scopul proiectului este optimizarea mediului urban.

  În curând capitala se va bucura de o parcare supraetajată cu sistem automatizat. Este un proiect unic, elaborat și implementat în colaborare cu Universitatea Tehnică din Moldova. O astfel de parcare are la bază o carcasă metalică cu înălțime de 6 și cel mult 13.5 metri, în funcție de capacitate. Sistemul funcționează după principiul carusel circular fără ca șoferii mașinilor să miște un deget.

  Ion Ceban primar general, mun. Chișinău

  «Acest proiect a devenit posibil datorită cooperării Universității Tehnice din Moldova, Primăriei Chișinău și agentului economic, care va construi prima parcare automatizată. La început, parcarea va fi gratuită, dar mai târziu poate deveni cu plată, la fel ca în toate capitalele lumii de pe străzile centrale. Parcarea este doar la 300 de metri distanță de kilometrul zero».

  Parcarea se va întinde pe o suprafață de 180 de metri pătrați. La moment, parcarea imporvizată nu face față numărului mare de solicitanți, iată de ce s-a ajuns la ideea elaborării și implementării acestui proiect ambițios.

  Viorel Bostan, rector UTM

  «Proiectul a fost realizat de un investitor privat, iar Universitatea Tehnică a fost cea care a oferit terenul. Am discutat cu agenții economici și cu reprezentanții Primăriei, așa încât terenul să fie amenajat. De asemenea, vor exista locuri de parcare pentru vizitatorii clădirii academice și pentru profesori».

  Proiectul prevede amenajarea a 40 de locuri de parcare, optimizarea mediului urban și fluidizarea traficului în sectorul Centru al capitalei. Totodată, în anul 2021, municipalitatea planifică amenajarea mai multor parcări pe străzile Albișoara, Alexei Mateevici și Ismail.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021