Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Parc fotovoltaic la Criuleni

  Astăzi, în raionul Ciuleni a fost dat startul lucrărilor de construcție a unui parc fotovoltaic cu o capacitate de 2,8 megawați. Acest proiect este primul de acest gen la noi în țară. Parcul se întinde pe o suprafață de 8 hectare iar potrivit autorilor proiectului, scopul acestuia este de a consolida independența energetică a regiunii.

  Costul proiectului este de aproximativ patru milioane de dolari. Parcul propriul-zis este un cadou oferit țării noastre din partea Republicii Chineze. Potrivit ambasadorului chinez în Moldova, care a participat activ la dezvoltarea și promovarea proiectului de parc fotovoltaic, implementarea acestuia este rezultatul unei colaborări strânse dintre cele două state.

  Zhang Yinghong, ambasadorul Chinei în RM

  Acest proiect va fi un exemplu elocvent al unei colaborări strânse și fructuoase între Republica Moldova și cea Chineză. Odată finalizate lucrările de contrucție, implementarea acestui proiect va garanta o creștere a consumului de energie electrică în raionul Criuleni, va îmbunătăți condițiile de viață ale populației din regiune și va îmbunătăți dezvoltarea economică a localității.

  Mihail Lupașcu, secretar de stat, Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM

  « Proiectul centralei electrice fotovoltaice de 2,8 MW este unicul în Republica Moldova ca dimensiune și capacitate, construite până în prezent, atât în sectorul privat, cât și în sectorul public. ».

  Responsabilii de la Ministerul Economiei spun că implementarea acestui proiect va aduce mai multe beneficii populației. Noi locuri de muncă și curent electric la un preț mai mic, sunt doar câteva dintre ele. Potrivit coordonatorului proiectului parcul va deveni cartea de vizită a localității.

  Vitalie Verebceanu, coordonatorul proiectului

  «Implementarea cu succes a acestui proiect va deschide cu siguranță noi oportunități. Regiunea Criuleni va primi un credit de încredere de la mulți alți investitori, care, desigur, vor alege această regiune pentru a-și deschide afacerile aici.».

  Potrivit Agenției pentru Eficiență Energetică, centrala fotoelectrică este formată din mai multe panouri fotovoltaice, un sistem electric, infrastructură de inginerie și alte componente inovatoare pentru sectorul energetic. În 2018, Guvernul Republicii Populare Chineze a aprobat finanțarea acestui proiect, iar în 2019 a fost semnat un acord privind implementarea acestuia. Conform planului de acțiuni, centrala electrică fotovoltaică va fi pusă în funcțiune la finele anului curent.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020