Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  ONG-urile din spatele Maiei Sandu

  26 de baroni ai ONG-urilor din Moldova care ar fi face parte din Fundația Soros ar avea legături cu Partidul Acțiune și Solidaritate condus de Maia Sandu. Declarația aparține deputatului socialist și politolog, Bogdan Țîrdea, care este și autorul lucrării ”Societatea civilă a Republicii Moldova: Sponsori. ONG-crație. Războaie culturale”.

  Bogdan Țîrdea a precizat că investigațiile pe care le-a făcut nu au drept scop de a ataca societatea civilă, ci a arăta adevărata față a ONG-urilor, care au monopolizat resursele de finanțare externă. Autorul lucrării susține că aceste organizații sunt conduse de “adevărați rechini”, care se scaldă în milioane, majoritatea refuzând să publice rapoartele financiare.

  Astfel, din lista celor 26 de baroni ai ONG-urilor sunt președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea, finul deputatului PAS, Sergiu Litvinenco. Urmează directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, al cărui soție face parte din Biroul Politic PAS și directorul ADEPT, Igor Boțan care este și autorul unor emisiuni la TV. Cei doi sunt urmați de deputatul PPDA care este fost director la IDIS Viitorul, Igor Muntean. Următorul pe listă este Iulian Groza, membru al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, consultantul candidatului electoral Maia Sandu. Acesta este urmat de Cornelia Cozonac de la Centrul pentru Investigații Jurnalistice. În listă mai figurează directorul Promo LEX, Ion Manole. Urmează jurnalista Natalia Morari și Liliana Onofrei Nicolaescu care a fost ministru în Guvernul Maia Sandu. Ultimii în lisă sunt membrul PAS, Olesea Stamate și deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

  BOGDAN ȚÎRDEA, deputat PSRM, politolog

  «În 2017, bugetul ONG-urilor a fost aproximativ 108 milioane de euro. Este o cifră oficială. Cred că astăzi, acest buget ajunge până la 150 de milioane pe an. Acesta este venitul pentru toate cele 14 mii de ONG-uri. Vreau să atrag atenția că nu toate ONG-urile primesc acești bani. Sunt “rechini”, baroni al societății care dețin controlul financiar și sunt ONG-urile, care se mulțumesc și cu o mie de euro».

  “ Este vorba despre cei care primesc milioane din fonduri europene. Cei care trăiesc în lux și care au puterea să distrugă orice partid, candidat, jurnalist, politolog, oricine care se împotrivește deciziilor luate de ei”, a precizat Țîrdea. Autorul lucrării a prezentat și documente care arată că bugetul a 26 de “baroni” ai ONG-urilor este de 21 de milioane de dolari anual. Televiziunea Accent TV a luat legătura cu reprezentantul ONG-ului «Watch Dog» pentru o reacție. Sergiu Tofilat a declarat că “lucrările lui Bogdan Țîrdea nu sunt cărți” ci doar o părere personală.

  a-tv.md

  Copyright © 2020