Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Omul potrivit la locul potrivit

  Opt martie este marcat și de femeile polițiste. Astăzi doamnele cu epoleți au zi liberă, dar stau în regim de alertă pentru că sunt conștiente că pot fi chemate la muncă în cazul unei situații excepționale. Deși este o meserie practicată mai mult de bărbați, femeile polițiste spun că oricine poate face acest lucru. Important e să o faci cu plăcere

  De plouă, de ninge, de bate vântul, Diana este mereu la datorie, în stradă, sub cerul liber. Tânăra polițistă face o muncă preponderent pentru bărbați. Mai exact, Diana dirijează traficul rutier, verifică șoferii care admit abateri în trafic și le aplică amenzi.

  Diana Ceban, subofițer superior INSP

  “Înainte de activa în sistemul dat eram o fire cu mult mai slabă, timidă, rușinoasă, însă cu timpul lucrând în acest serviciu, am devenit cu mult mai puternică, mai sigură la ceea ce fac.”

  Tânăra spune că este omul potrivit la locul potrivit și niciodată nu și-ar schimba domeniul de activitate. De mică i-a plăcut meseria de polițist, iar visul i-a fost împlinit. Astăzi, Diana a ajuns să poartă uniforma cu epoleți și să conducă mașina poliției. De patru ani, Diana Ceban este subofițer al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

  Diana Ceban, subofițer superior INSP

  „Începând cu universitatea am ales kinetoterapia și am văzut că nu fac față. De asta am ales altă profesie, Inspectoratul de Poliție și Ordine Publică, unde eram la fel, într-un colectiv de bărbați și acolo m-am regăsit. Am înțeles că aici mi-i locul.”

  Diana a învățat cum să acționeze în situații de risc, stres și muncă 24 de ore din 24. Tânăra polițistă spune că a învățat cum să lucreze într-un colectiv de bărbați puternici, care o respectă, o ajută și o apreciază pentru tot ce face.

  Diana Ceban, subofițer superior INSP

  “De obicei, noi lucrăm în echipă. În cazul în care este un risc, evident că mai mult genul masculin se va implica decât o persoană de gen feminin. Pentru că noi suntem un pic mai slabe, chiar dacă undeva suntem mai puternice decât bărbații.”

  Pentru a atinge această performanță, Diana se antrenează cu regularitate.

  Diana Ceban, subofițer superior INSP

  „Pe săptămână eu frecventez trei zile la rând, merg în sala de forță. De două, trei ori pe săptămână, la fel ies în parc, unde este posibil de alergat. Undeva unde să evităm spațiile închise pentru că acum e pandemie.”

  Diana spune că nu este dificil să lucreze cu șoferii în trafic. Tânăra recunoaște că unii conducători auto încearcă să cocheteze cu ea doar că să scape de amenzi. Tânăra polițistă nu reacționează la astfel de mesaje și de fiecare dată spune că își face munca corect.

  Diana Ceban, subofițer superior INSP

  „Evident sunt mulți bărbați consieră că ar fi ok să se apropie un bărbat, dar când se apropie o domnișoară ei un pic altfel reacționează. Mai glumeți, mai calmi.”

  Deși are aspirații mari în carieră, Diana este foarte modestă, la fel ca și atunci când era mică. Am încercat să aflăm ce se vede în viitor, un general sau un căpitan de poliție. Răspunsul ei a fost scurt dar profund.

  Diana Ceban, subofițer superior INSP

  „Viața e înainte și vom vedea.”

  În cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică din cadrul IGP activează 141 de femei, șase dintre acestea au funcții de conducere.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020