Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Omagiu regelui păpușilor

  Deja de 7 ani, suntem mai săraci sufletește. Inima fostului director al Teatrului Republican de Păpuşi „Licurici”, Titus Jucov, a încetat să bată în data de 17 noiembrie, 2013. Întreg colectivul i-au adus astăzi un omagiu, jucând spectacolul Luceafărul, regizat de marele maestru.
  Titus Jucov a crescut zeci de generații de actori. Actorul Ion Buzilă spre exemplu, își amintește cu nostagie de perioada în care fostul director al teatrului era în viață. Spectacolul jucat astăzi nu a fost ales întâmplător. Cei care l-au cunoscut, ne-au spus că, Luceafărul a fost o parte din sufletul lui.
  Ion Buzilă, actor:
  «De un geniu este scris, de un geniu este montat și de un geniu este făcută muzica. Muzica este făcută de Valentin Dânga, spectacolul este regizat de Titus Jucov și e scris de Mihai Eminescu».
  Carolina Toma, redactor principal Teatrul “Licurici”:
  «Noi am rămas mai săraci cu încă o stea a culturii naționale și, bineînțeles, cu un fondator al artei păpușărești. Noi ne străduim să menținem această bijuterie păpușărească, care ne-a lăsat-o drept testament».
  De la primele ore ale dimineții, colectivul Teatrului “Licurici” a mers la locul de veci al maestrului și au depus flori.
  Ala Toma, director interimar Teatrul “Licurici”:
  «Am depus flori și am jurat că testamentul, bijuteria artei, culturii păpușărești o să o păstrăm și o să o prezentăm miilor de generații».
  Astăzi, de la Teatru nu au lipsit nici micii fani ai culturii păpușărești. Ei ne-au spus că știu cine este Titus Jucov și că ard de nerăbdare să vadă spectacolul Luceafărul.
  «Eu am venit la Teatrul „Licurici” să privesc spectacolul “Luceafărul” în memoria fostului director Titus Jucov. Aceasta era opera sa preferată. Nouă ne place mult la teatru, am mai fost».
  «Luceafărul știu că a fost scris de marele poet Mihai Eminescu și e foarte mare, se întinde pe 98 de strofe. Sunt foarte curios cum va fi în spectacol».
  Titus Jucov a condus Teatrul de Păpuși ”Licurici” timp de 34 de ani. El a încetat din viață din cauza unei intoxicații alimentare. Tragedia s-a produs în timp ce Jucov, alături de colegii săi de teatru, reveneau la Chișinău dintr-un turneu din Turcia. De –a lungul activității, a fost premiat cu titlu maestru în artă, a fost decorat cu Medaliile „Meritul Civic”, „Mihai Eminescu” dar și Ordinul „Gloria Muncii”.

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021