Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Omagiu femeii de la sat

  Veșnicia s-a născut la sat, iar femeile de la țară merită toată recunoștința și admirația noastră. Și nu doar astăzi, ci în fiecare zi. Din păcate însă, societatea moldovenească rămâne a fi patriarhală, iar relațiile tradiționale dintre genuri sunt deosebit de pronunțate în zonele rurale. Discrepanțele pot fi observate nu doar între femei și bărbați, dar și între femeile de la sate și cele de la oraș. Astăzi marcăm Ziua Internațională a femeii din mediul rural iar colega mea Rodica Cravcenco a fost în vizită la una din ele.

  Rodica Cravcenco, reporter Accent TV

  «Multiple sunt grijile femeilor de la țară. Dis de dimineață, asemeni unor furnicuțe se grăbesc să pună totul la cale în gospodărie, ca totul să fie aranjat frumos. Iar lucrul nu se termină niciodată de parcă izvorăște de undeva, așa cum ne povestesc chiar ele. Iată de ce, astăzi, aducem un omagiu femeii de la sat».

  Pe Parascovia Sîrbu am surprins-o în curte, muncind de cu zor în jurul casei. Deși se srijină într-un baston, femeia e în picioare toată ziua. Treburile casnice nu așteaptă, ne asigură bătrâna.

  Parascovia Sîrbu, pensionară

  «Se scoală dimineața, hrănește animale, bea un ceai și pe urmă se duce iar la grădină, la prășit, la scos morcovi, hrănim păsările, dăm mâncare la câini, mă rog ca la gospodărie. Trebuie de smuls curpenii la roșii, de făcut ordine în grădină».

  Femeia spune că pensia pe care o primește nu este suficientă pentru ca un bătrân să poată duce o viață decentă, chiar și așa, mătușa Parascovia nu-și pierde cumpătul și spune că are noroc de nepoți care îi mai alină din bătrâneți.

  Parascovia Sîrbu, pensionară

  «Ca să avem un trai decent nouă ne trebuie o pensie un pic mai mare. E foarte mică pensia, de 1800 -2000 de lei și eu aș spune că nu ajunge nici acele două mii care s-au adăugat acum fiindcă toate cele s-au scumpit. Nepoții mă ajută, după masa, atunci când vin de la școală, mulțumim, sunt foarte norocoasă că am nepoți».

  A auzit de la noi că azi e sărbătoare dar a acceptat cu drag urările noastre. Am întrebat-o ș ice își dorește în această zi. Sănătate și mai puțină ură între oameni, ne-a spus bătrâna. Ah da, și i-a îndemnat pe toți, să se vaccineze.

  Parascovia Sîrbu, pensionară

  «Eu îmi doresc să fiu sănătoasă și să fie toată lumea mai bună la suflet, mai înțelegători, să nu se urască unii pe alții, să fie sănătate, mi-aș dori ca lumea să înțeleagă cu acest Covid, și să îndeplinească ceea ce se cere de la medici. Să poarte mască, să se vaccineze, eu m-am vaccinat, la noi toată familia e vaccinate».

  Conform datelor statistice, femeile din mediul rural reprezintă 30% din populația Moldovei. Femeile și fetele din mediul rural joacă un rol important în agricultură, în siguranța alimentară și nutriție, în gestionarea resurselor naturale și a terenurilor, în munca de îngrijire neremunerată pe care o fac acasă. Femeile de la sate contribuie într-o mare măsură la consolidarea rezilienței Republicii Moldova în fața provocărilor globale.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021