Vasnețov a amintit că în 2014, când Republica Moldova semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, Federația Rusă a atras atenția că acest document va influența negativ relațiile comerciale dintre Chișinău și Moscova.
“Nu am fost auziți și guvernul rus a fost nevoit să introducă restricții pentru importul mai multor produse moldovenești”, a spus ambasadorul. Totodată, Oleg Vasnețov a menționat că deși mai mulți politicieni au promis că piața rusă va fi înlocuită în totalitate cu cea din UE, acest lucru nu s-a întâmplat. „Datorită eforturilor depuse de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, iar acum și a premierului, Ion Chicu, situația a fost corectată, iar produsele moldovenești treptat se întorc pe piața rusă”, a spus diplomatul.
Amintim că autoritățile de la Moscova au prelungit termenul de acordare a facilităților pentru exportul produselor moldovenești pe piața rusă. Este vorba în primul rând de fructe, vinuri și conserve. Regimul preferențial la exportul produselor moldovenești pe piața rusă a fost extins până la sfârșitul anului 2020. La această înțelegere s-a ajuns în cadrul discuțiilor de la Moscova pe care președintele moldovean, Igor Dodon, le-a avut cu omologul său rus, Vladimir Putin, și Reprezentantul Special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, Dmitri Kozak.
