Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Ofertă este, cerere nu!

  Au mai rămas 2 zile. Timp în care agricultorii țării, pot depune cererile pentru a beneficia de despăgubiri de la stat pentru recolta care a suferit grav de pe urma secetei. Cu toate acestea, în ciuda protestelor anterioare ale fermierilor și a cererilor acestora de creștere a subvențiilor, mulți nu se grăbesc să solicite asistență. Subiectul a fost discutat în cadrul unei ședințe a comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară.

  Potrivit șefului Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, Veaceslav Curmei, puțin peste jumătate dintre fermierii ale căror culturi au suferit de pe urma secetă au solicitat despăgubiri de la stat. Astfel, din aproape 2.400 de entități economice, au solicitat asistență doar 1.485. Suma solicitată a asistenței este de 289 milioane de lei.

  Vadim Curmei – director AIPA

  «Să luăm, de exemplu, Căușeni. Potrivit raportului, există 428 de fermieri care au nevoie de ajutor. În același timp, până în prezent, doar 126 de persoane au solicitat acest ajutor. În fiecare zi, colegii noștri din raioane sună la departamentele agrare, iar aceștia, la rândul lor, sună la primării, astfel încât să vină și să depună cereri. 1-2 vin și depun documente.
  – care este motivul pentru care nu vin?
  – nimeni nu știe care este motivul”

  Potrivit reprezentanților structurilor specializate, boom-ul în depunerea cererilor poate apărea în ultimele 2 zile. Și pentru ca toți agricultorii ale căror culturi au suferit, să poată primi în continuare ajutor de la stat, președintele comisiei parlamentare, Radu Mudreac, a propus prelungirea termenului de depunere a documentelor.

  Radu Mudreac, președintele Comisiei de profil, deputat PSRM

  «Termenul de depunere a documentelor expiră pe 18 septembrie. E vineri. Cred că luni-marți va trebui să realizăm o evaluare completă a cererilor primite, astfel încât, dacă se întâmplă ceva, să solicite guvernului să prelungească termenul pentru un timp”

  În același timp, în timpul discuției, a apărut o altă problemă. Potrivit șefului Agenției pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, agricultorii, dintr-un motiv necunoscut, indică o suprafață mult mai mare de culturi afectate și, în consecință, necesită mai multe despăgubiri.

  Vadim Curmei – director AIPA

  ”Într-o cerere de despăgubire, agricultorul scrie, de exemplu, că recolta a suferit pe o suprafață de 200 de hectare. Și tot el scrie în cererea sa suma pe care ar trebui să o primească pentru aceste 200 de hectare. Când rezumăm cererea sa, ne referim la suprafața de cultură indicată în raport. Și aici apare diferența”

  Cererile pentru a obține subvenții trebuie depuse până pe 18 septembrie. Agenția a examinat și a aprobat deja 924 de cereri în acest sens. Cu toate acestea, suma solicitată de fermieri a fost de aproape 201 milioane de lei, în timp ce suma autorizată este puțin peste 192 de milioane, adică o diferență de aproape 10 milioane. Amintim că anterior guvernul a alocat 300 de milioane de lei în plus pentru producătorii agricoli.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020