Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Odnostalco, despre candidații din lista PAS: Avem noi nevoie de așa conducători în țară? Ce vor face în Parlament? Vor bea doar ceai și cafea

  Când Maia Sandu vorbește despre oamenii buni, îi are în vedere pe favoriții săi pe care îi promovează și nu pe cetățenii pe care îi utilizează drept instrument pentru a ajunge la putere, pentru a-l întoarce pe Vlad Filat în politică și la scheme. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, care a continuat astăzi să prezinte lista candidaților PAS la funcția de deputat care au fost obiectul unor dosare penale.

  Iurie Păsat, candidatul cu nr.53 din lista PAS, primar la Bălceana, Hâncești. Păsat a fost obiectul unei sesizări la Avocatul Poporului depusă de localnicii din Bălceana, în 2020, când satul a fost închis la carantină. Oamenii l-au informat pe ombudsman că din cauza incompetenței primarului, au fost supuși unei blocade alimentare, medicale, sociale și economice.

  ”Avem noi nevoie de așa conducători în țară, când la nivelul unui sat cu 1300 de locuitori, acest om nu a fost capabil să gestioneze situația? Ce va face în Parlament? Probabil, va bea doar ceai și cafea în cantina Parlamentului. Trebuie să mai precizăm că Păsat a fost ucenicul lui Vlad Filat în PLDM, căruia îi slujea cu devotament”, a spus Odnostalco.

  Un alt candidat PAS, cu mari probleme de integritate, este Gheorghe Cojoc, lider al organizației PAS din raionul Basarabeasca. În 2012, acesta a figurat într-o investigație penală inițiată de Poliția din Basarabeasca pentru faptul că, în perioada deținerii funcției de secretar al Consiliului raional Basarabeasca, a falsificat conținutul unei decizii. Documentul conținea prevederi ce țineau de redistribuirea unei sume în mărime de 70 de mii lei pentru o altă destinație, decât cea legală. Pentru că la conducerea ministerului de Interne în acea perioadă era PLDM, partid din care făcea parte și Gheorghe Cojoc, cauza penală a fost mușamalizată.

  În 2012-2013, Gheorghe Cojoc a fost implicat într-un alt scandal. Actualul candidat PAS ar fi încercat atunci, în calitate de secretar al Consiliului raional Basarabeasca, să ajute firma deținută de un coleg din PLDM, deputatul Ivan Ionaș, să obțină bani din bugetul de stat și de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru un bloc din Basarabeasca, privatizat de Ionaș.

  În continuare, cu votul deputaților PLDM în 2013 se decide alocarea din bugetul de stat a 2,5 milioane de lei pentru acest bloc. Ulterior, Gheorghe Cojoc a falsificat o decizie a Consiliului raional, iar în loc de 2,5 milioane de lei din bugetul public a fost inclusă suma de 4,65 milioane de lei, adică cu 2,15 milioane de lei mai mult.

  Totodată, Curtea de Conturi a stabilit abaterile și ilegalitățile comise de funcționarii publici din Consiliul raional Basarabeasca pentru anul 2011, când Gheorghe Cojoc era secretar al instituției. Potrivit auditului, bugetul local a ratat venituri de un milion de lei. La fel, au fost ratate 2,5 milioane de lei din arenda terenurilor agricole și a terenurilor proprietate publică aferentă obiectivelor privatizate. S-au utilizat neregulamentar 350 de mii de lei pentru retribuirea muncii. Au fost înregistrate cheltuieli ineficiente în sumă de peste 257 de mii de lei pentru achitarea pazei paramilitare la un depozit de pesticide.

  Datele prezentate de Odnostalco au la bază mai multe investigații jurnalistice și extrase din deciziile unor instituții de stat.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.
  Reamintim că decizia finală a instanței de judecată nu este emisă față de persoanele vizate în articol.

  facebook.com

  TOP 24 de ore

  Facebook

  POLITICA

  Președinția condusă de Maia Sandu a prelungit acordul de finanțare cu Konrad-Adenauer-Stiftung, iar lista consultanților plătiți de către această organizație obscură din Germania rămâne...

  POLITICA

  Vizitele Maiei Sandu în teritoriu se fac în interesul PAS și nu al cetățenilor. Despre aceasta a vorbit președintele PSRM, Igor Dodon, la o...

  POLITICA

  Deputatul PSRM, Grigore Novac, l-a îndemnat pe fostul premier, Vlad Filat, încarcerat pentru acte de corupție ”să lase în pace Republica Moldova. Candidatul Blocului...

  POLITICA

  Președintele Maia Sandu a fost prinsă cu o nouă minciună. Șefa statului nu a fost invitată de către primarii din Găgăuzia la o întrevedere,...

  Copyright © 2021