Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Оdnostalco către PAS: Treziți-vă!

  ”Amenzi, sancțiuni și nimic de oferit„. Acesta este principiul după care va funcționa Inspectoratul Social de Stat, instituit la inițiativa PAS, scopul căruia este de a verifica persoanele care primesc ajutor social din partea statului. Constatarea a fost făcută de deputatul blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco. Alesul poporului, a îndemnat majoritatea parlamentară să-și ia un răgaz pentru a revizui proiectul de lege.

  Deputatul blocului Vladimir Odnostalco mai spune că inițiativa partidului de la guvernare este pe cât de periculoasă, pe atât de dăunătoare, pentru societate. Potrivit parlamentarului, din prevederile noii legi rezultă că beneficiarul ajutorului social din partea statului, și ne referim acum la categoriile cele mai vulnerabile ale societății, s-ar putea alege cu amendă în cazul în care a primit banii fără a avea
  pachetul de documente complet. În acest caz, achitarea ajutorului lunar de 500 de lei va fi calificată drept – prejudiciu adus statului iar omul, sancțioant cu amendă în valoare de 2.500 de lei.

  Vladimir Odnostalco, deputat, blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  «Dragi colegi, vă rugăm: treziți-vă și vedeți ce faceți! Nu puteți amenda oamenii! Nu-i poți obliga pe bieții bătrâni să achite amenzi, pentru că așa vrea cineva, pentru că cineva în opinia dumneavoastră a primit incorect 100 de lei».

  Potrivit lui Odnostalco, documentul prevede sancțiuni și pentru asistenții sociali, în cazul în care aceștia admit până și cea mai mică greșeală în timpul verificării actelor. Atunci, asistentul riscă amendă de la 2.500 până la 7.500 de lei. Și asta în plină criză de personal, subliniază Odnostalco.

  Vladimir Odnostalco, deputat, blocul Comuniștilor și Socialiștilor

  „În rândul asistenților sociali înregistrăm un deficit de 40%. În unele localități nici nu avem astfel de funcții, încât nu sunt oameni care le-ar putea ocupa. Astfel nu sunt oameni care ar stabili cine va beneficia de ajutor și cine nu. Acești oameni ridică lefuri mizere, iar statul aplică amenzi cât două salarii de-ale lor”

  Amintim că majoritatea parlamentară PAS a aprobat instituirea Inspectoratului Social de Stat, scopul căruia este de a verifica persoanele care primesc ajutor social de stat, dar și organele care acordă acest ajutor. Potrivit proiectului de lege, persoanele care au prezentat informații eronate sau incomplete în cererea de acordare a asistenței sociale riscă amenzi de până la 2500 de lei. Neprezentarea în termen de 10 zile, de către beneficiarul de ajutor social sau ajutor pentru perioada rece a anului a informației privind schimbarea locului de trai, beneficiarul ar putea fi amendat cu până la 1500 de lei. Noul inspectorat se va afla în subordinea Ministerului Muncii. Ministrul de ramură, Marcel Spătari a declarat în acest context că pentru a se asigura că banii pe care îi acordăm beneficiarilor de alocații ajung unde trebuie, este nevoie de un control mai riguros. Potrivit demnitarului, este vorba de lărgirea atribuțiilor, oferindu-se astfel dreptul de a aplica amenzi.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021