Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Oamenii cu epoleți salvează vieți

  40 de angajați ai Brigăzii cu Destinație Specială “Fulger” au venit astăzi la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui pentru a îndeplini o misiune cu totul specială. Polițiștii au donat sânge, dar și plasmă convalescentă pentru pacienții bolnavi de COVID-19 în stare gravă și foarte gravă. Polițiștii spun că au venit pentru că vor să salveze vieți și îi îndeamnă pe alții să le urmeze exemplul.

  La primele ore ale dimineții, un autocar plin cu angajați ai Brigăzii cu Destinație Specială “Fulger” a ajuns la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Până a dona sânge, fiecarui angajat al Brigăzii i-a fost măsurată temperatura, tenisunea și i s-a făcut analiza generală a sângelui. Toți polițiștii donatori au completat un formular în care au indicat că nu suferă de boli grave și dacă au fost sau nu bolnavi de COVID-19.

  «Sunt felcer în cadrul serviciului medical al BPDS Fulger. Am activat înainte la Spitalul de Urgență și știu necesitatea de a dona sânge. Nu sunt la prima donare, sunt un donator active, așa că nu este pentru mine o problem».

  «Am venit să donăm sânge pentru persoanele care au nevoie, facem voluntariat și este binevenit ca să facem lucrul dat. Nu este pentru prima dată când face acest lucru».

  «Oferim o a doua șansă la viață persoanelor care au nevoie de ajutor. Ajut oamenii, mă simt împlinit».

  Aproape jumătate din cei 40 de angajați de la Fulger au fost bolnavi de COVID-19. Aceștia au donat plasmă convalescentă, necesară pentru tratarea pacenților de COVID-19, aflați în stare gravă și extrem de gravă.

  «Primele simptome au fost că au dispărut gustul și mirosul, în rest, m-am simțit bine, febra nu am avut».

  Ceilalți polițiști, care nu au fost bolnavi de COVID-19, au donat sânge, la fel, pentru pacienții internați în spital. Printre ei am întâlnit o tânără care, din luna august, donează sânge pentru a cincea oară.

  «Vin sărbătorile de iarnă, vin sărbătorile de Crăciun și pentru cineva asta ar fi o șansă la viață. Suntem așa să zicem datori, să ajutăm persoanele care sunt într-o stare critică, pentru că noi suntem sănătoși și sănătatea ne permite să facem un act de binefacere».

  Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui

  «Dintr-o singură unitate de plasmă recoltată care poate varia de la 600 pâna la 800 de ml. noi putem prepara minim trei sau maxim patru doze terapeutice de plasmă convalescentă, o doză terapeutică constituind 200 de ml. Desigur, fiecare pacient în formă gravă are nevoie de cel puțin trei doze consecutive pe parcursul a trei zile. Iar dacă starea de sănătatea este mai gravă, atunci numărul de zile poate fi cu mult mai mare».

  Potrivit Ministerului Sănătății, în prezent, în toate instituțiile medicale din țară sunt internați 3707 pacienți bolnavi de COVID-19. 265 dintre aceștia sunt în stare extrem de gravă, iar 41 sunt intubați.

  a-tv.md

  Copyright © 2020