Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  „Oamenii buni„ sunt tot o profesie

  Vineri, parlamentul va examina și va decide că acorde sau nu vot de încredere componenței Cabinetului de Miniștri PAS, condus de Natalia Gavrilița. Politologii și experții împărtășesc opiinii atât despre componența noului Guvern, cât și despre programul guvernamental propriu-zis. La ce să se aștepte însă țara de la acest cabinet de miniștri și când vor veni în sfârșit vremurile bune, ne spune colega noastră Olga Dzeatcovschi.

  În ajun, analistul politic Anatol Țăranu, a oferit o apreciere guvernului PAS. Acesta i-a etichetat ca fiind oameni buni, dar fără gram de experiență guvernamentală. Iar aici și este de fapt întreaga problemă.

  Alexandr Muravschi, ex-premier al RM

  «În ceea ce privește calificările, majoritatea membrilor guvernului sunt oameni destul de calificați, singurul lucru care, și sunt de acord cu domnul Țăranu, majoritatea au o experiență de lucru destul de specifică, aceasta este experiența de a lucra ca consultanți. Dar a fi consultant și a fi manager, mai ales la nivel ministerial, nu este același lucru».

  Alexandr Muravschi este de părere că acest cabinet poate avea succes în două condiții. Primul moment indicativ va fi recrutarea persoanelor din al doilea eșalon. Adică, un ministru poate fi un personaj politic care nu are suficientă experiență administrativă, dar există secretari de stat care trebuie să umple acest gol.

  Alexandr Muravschi, ex-premier al RM

  «Și în al doilea rând, în acest moment putem spune că acest guvern are potențial, dar dacă va fi realizat în beneficiul țării și al oamenilor, așa cum se așteaptă mulți, va fi clar deja în următoarele luni, maximum șase luni de activitate».

  În ceea ce privește blocul economic, situația se complică mai spune Muravschi și nu este totul atât de roz precum pare la prima vedere.

  Alexandr Muravschi, ex-premier al RM

  «Teoretic, acești tipi sunt destul de versați, dar au lucrat mai mult cu documentele. Adică cu informații, documente. Nu acordați atenție acestor înregistrări din CV că este acolo manager de program, director de program. În realitate, aceasta este o persoană care are două sau trei, poate, un secretar asistent iar el nu este decât o persoană care primește subvenții ale ONG-urilor și pregătește un raport, o analiză etc».

  Expertul economic Roman Chirca, într-un comentariu pentru Accent TV, a subliniat că programul prezentat al viitorului Guvern ridică multe semne de întrebare atât în ​​ceea ce privește conținutul, cât și sursele de finanțare.

  Roman Chirca, director, Institutul Economiei de Piață

  Dacă ne uităm la program, atunci absolut nimic nu este clar acolo. Se observă că a fost făcut rapid, unele lucruri sunt problematice, nu sunt evaluate corect. De exemplu, chiar și în preambulul programului se spune că toate problemele din Moldova sunt legate de faptul că am avut guverne rele tot timpul. Pe de altă parte, există un element în program care nu este corect, în opinia mea, că guvernul poate decide totul. Adică, autoritățile pot rezolva orice problemă, fără să-și dea seama că autoritățile și guvernul sunt doar o parte a societății. În statele normale, joacă rolul unui dispecer pentru anumite politici și nu acționează ca o astfel de instituție autoritară».

  Expertul este sigur că problema pandemiei, care este impusă și de parteneri externi, va fi cheia pentru următoarele luni pentru guvernul Nataliei Gavriliță.

  Roman Chirca, director, Institutul Economiei de Piață

  «Cea mai importantă sarcină pe care acest guvern o va rezolva acum și ceea ce așteaptă cu adevărat partenerii de dezvoltare este programul de vaccinare. Nu exclud un nou lockdown, unul mult mai dur».

  Roman Chirca și-a exprimat surprinderea că unele promisiuni din campania electorală PAS au fost incluse în programul noului cabinet de miniștri, și deasemenea niciun cuvânt despre sursele de acoperire financiară.

  Roman Chirca, director, Institutul Economiei de Piață

  «Unele dintre lucrurile pe care le-au promis în timpul campaniei electorale sunt și în acest program. Aceasta este o creștere în al patrulea trimestru, a pensiei minime la două mii de lei și, în general, există o mulțime de astfel de proiecte, inclusiv cele de infrastructură, care necesită investiții financiare immense. Se poate ghici că vorbim despre anumite infuzii din exterior, în principal împrumuturi, deși va exista o anumită asistență în subvenții. Dar asta înseamnă că, dacă sistemul de pensii este construit pe împrumuturi externe, mai devreme sau mai târziu acest sistem se va prăbuși pur și simplu. Conjunctura se va schimba foarte mult, în următoarele luni. Din păcate, astăzi tind să o consider pesimistă».

  În concluzie politologii sunt convinși că atât componența noului guvern, cât și programul de guvernare, la sfârșitul acestei săptămâni vor obține vot de încredere. Indiferent de valul de critici venit din partea opoziției. Și aceasta deoarece acest cabinet de miniștri a fost deja aprobat de forțe din exterior.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021