Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  O porție de cultură

  Sub aspect cultural, Moldova a pășit în anul 2020 cu entuziasm, proiecte îndrăznețe care vizau expoziții, premiere și festivaluri. Odată cu izbucnirea pandemiei, țara noastră, ca și alte state, s-a văzut nevoită să ia o serie de măsuri anti-COVID radicale, care au afectat direct activitatea instituțiilor culturale. Cum au făcut față acestei situații teatrele, sălile de expoziții și concerte, dar, nu în ultimul râns, artiștii, să vedem în reportajul ce urmeză.

  Închiderea frontierelor de către statele lumii, au făcut imposibile turneele, atît de importante pentru artiști. Chiar și festivalurile, mai puține la număr, au trecut pe online. Este și cazul Festivalului ”Maria Bieșu”, când la Teatrul de Opera și Balet din Chișinău, după au fost susținute câteva spectacole în format clasic, inclusiv premiere, ca apoi, toate să se mute în spațiul virtual.

  În ciuda tuturor dificultăților, anul acesta, în Moldova, s-au filmat diverse produse cinematografice și chiar au avut loc lansări de filme, scurtmetraje sau documentare. 2020 iese în evidență cu premiera a două scurtmetraje – „Subterana” și „Jucătorul”. Ultimul a fost prezentat publicului în luna octombrie a acstui an.

  Serghei Budici, producător

  ”Deja sunt șase luni de când toate cinematografele din țară au fost închise. Mulți și-au dorit să vină, astăzi, pentru că oamenii încă mai au un interes pentru cinema. Iar premiera noastră este o gură de aer proaspăt pentru iubitorii de film din Republica Moldova.”

  Au fost lansate și două lungmetraje „Carbon” și „Covid -12”. Peliculele sunt filmate într-un altfel de format, adaptate la starea actuală. În ultimul an, au mai fost realizate și trei scurtmetraje, care și-au găsit deja locurile la festivalurile internaționale. Anul 2020 a demonstrat că cinematografia are nevoie de investiții, deoarece oamenii au nevoie de cultură, iar producția cinematografică din țara noastră este înalt apreciată.

  Maxim Baraliuc, organizator

  ”…Deseori, regizorii noștri încheie filmarea și nu știu ce pot face cu filmul realizat, atunci îl postează pe YouTube sau Facebook. Aceasta nu este o tendință foarte sănătoasă pentru industrie, iar industria este legată de profit și bani. Firește, nimeni nu va anula magia cinematografiei, dar pentru ca aceasta trebuie tratată ca o afacere.”

  Nici expozițiile nu au fost puse pe stop, deși muzeele și-au schimbat conceptul de activitate în contextul pandemiei. Astfel au apărut excursiile online . În orașe și sate, ansamblurile artistice au făcut repetiții pe diferite platforme de internet.

  Teatrele noastre nu și-au întrerupt munca nici pentru o zi. Iar repetițiile aveau loc în aer liber și online, chiar dacă artiștii duceau dorul spectatorilor. Astfel, Teatrul Dramatic Rus „A.P. Cehov„ a avut premiera piesei „Tort pentru Napoleon” de Jiri Gubachek. Teatrul de păpuși „Licurici” le-a prezentat micilor spectatori două premiere, una dintre ele „Balul de Anul Nou”. Și Teatrul „Mihai Eminescu” a venit cu două piese noi. Anul acesta nu a fost doar dificil, dar și tragic pentru Teatrul Dramatic de Stat pentru Tineret «С улицы Роз» Iurie Harmelin.

  Alexandru Șișkin, actor, decanul Facultății de Teatru, Universitatea Slavonă

  ”Anul acesta, a plecat fondatorul nostru, profesorul nostru, prietenul nostru, Iurie Harmelin. Iar acum încercăm să trăim fără el, învățăm să profesăm fără el, el ne-a lăsat o moștenire minunată – dragostea pentru teatru, dragoste de sine, de publicul drag. Am lansat trei noi premiere în cel de-al 43-lea sezon.”

  Printre premiere, și un spectacol montat pentru Ziua Victoriei „Vasile Teorkin” de Tvardovsky. 2020 a fost marcat de 75 de ani de la victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Pe fondul restricțiilor impuse de pandemie, evenimentele culturale au dobândit o nouă interpretare.

  În 2020, am pierdut nu numai vieți omenești, ci și o parte importantă din patrimoniul cultural al țării. Clădirea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Chișinău a fost înghițită de flăcări, în data de 24 septembrie. Valeria Barbas este artistă și compozitoare, a cântat de nenumărate ori pe scena Filarmonicii, iar după incendiu a devenit voluntar, pentru a putea strange dintre ruine tot ce a mai rămas din bunurile neprețuite ale Filarmonicii. Lucrurile recuperate – instrumente musicale, partiture – le-a expus publicului.

  Valeriu Barbas, artist

  ”Aceste ziduri au auzit multe și au văzut multe, mi se pare că ele păstrează sufletul Filarmonicii. Dacă, la început, mi-a fost frică să mă apropii din cauza șocului cultural. Apoi, de-a lungul timpului, m-am obișnuit și, s-ar putea spune, am găsit în acest spațiu, în starea actuală, un fel de armonie pentru mine.„

  Dacă anul 2020 a lăsat oamenii din domeniul culturii fără spectacole și publicul fără bucuria revederii cu actorii sau muzicienii îndrăgiți, pandemia nu le-a putut lua oamenilor dragostea pentru artă, iar artiștilor – bucuria de a face ceva nou. Un exemplu sunt actorii de la

  Daniel Muntean, regizor, Teatrul ”Totem„

  «Pentru toată lumea, 2020 nu a fost un an ușor pentru teatrul „Totem”. Am lucrat doar 5 luni din 12, dar au fost și câteva momente bune. De exemplu, acum avem 16 artiști în trupa noastră, tineri, dar cu perspectivă. La noi au venit și oameni de cultură emeriți ai Republicii Moldova care au început să-și pună în scenă spectacolele. Și, de asemenea, am avut cinci premiere. Cinci spectacole noi în 2020. „

  Te așteptăm la teatrul nostru și tine minte că teatrul nu există fără spectator! Sănătate și fericire!

  a-tv.md

  Telegram channel

  Facebook

  Copyright © 2021