Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  O nouă componență a CSS

  Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat astăzi, 25 ianuarie 2021, decretul privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate. Totodată, componența acestuia a fost completată cu 11 persoane, printre care consilieri ai președintelui, vicepreședintelui Băncii Naționale și deputați din Platforma DA și PAS.

  Cu o reacție la noua componență a Consiliului Suprem de Securitate au venit reprezentanții Partidului Socialiștilor, care spun că aceasta reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității statului. Mai mult ca atât, președintele PSRM, Igor Dodon a calificat drept o greșeală crasă numirea ca membru al Consiliului Suprem de Securitate a unor reprezentanți ai ONG-urilor, care beneficiază de finanțare din exterior. Igor Dodon consideră inadmisibilă decizia președintelui Sandu de a-și numi colegii din PAS membri ai Consiliului.

  Igor Dodon, președintele PSRM

  „Sunt nevoit să-i amintesc președintelui Republicii Moldova că membrii CSS au acces la informații confidențiale, inclusiv la cele secrete și, în acest scop, există o procedură stabilită de SIS.”

  Președintele PSRM mai spune că Maia Sandu a învățat să încalce legea de la foștii săi șefi din Alianța pentru Integrare Europeană. O opinie similară au și politologii din țară noastră care califică decizia Maiei Sandu drept una inadmisibilă.

  Igor Volnițchi, politolog

  «Desigur, atunci când anumite persoane ajung în componența CSS, creând un anumit precedent, atunci trebuie să existe o explicație. Pentru că altfel doamna Sandu riscă să fie înțeleasă greșit de opinia publică de la noi.».

  Din noua componență a CSS fac parte secretarul general al administrației prezidențiale Andrei Spînu, consilierul prezidențial pe probleme de Justiție, Olesea Stamate, consilierul prezidențial în domeniul economiei, Veaceslav Negruța, consilierul prezidențial pe probleme de Sănătate, Ala Nemerenco, deputații PAS Igor Grosu și Sergiu Litvinenco, deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, președintele Băncii Naționale, Vladimir Munteanu, economistul Sergiu Gaibu, fostul judecător, președintele Consiliului Administrativ al Centrului pentru resurse juridice, Tatiana Răducanu, dar și expertul în domeniul Politicii Interne și Securității, președintele Institutului pentru inițiative strategice, Vladislav Culminschi. Prima ședință a CSS va avea loc mâine, 26 ianuarie.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020