Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  O Lecție de istorie

  De mai bine de 10 ani, Comitetul Național „Pobeda” din RM promovează cxcursiile în punctele de foc unde s-au dus lupte în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Este o metodă de educație patriotică a tinerilor. Astăzi, urmașii eroilor de altădată au vizitat aceste locuri istorice.

  Elevii claselor a I și II-a de la Liceul “Petru Movilă” din capitală, însoțiți de către președintele Comitetului Național “Pobeda”, Alexei Petrovici, au vizitat trei locații unde, acum cîteva zeci de ani, au fost adevărate câmpuri de luptă în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Primul popas l-au făcut la o fortăreață a militarilor sovietici.

  „Acest punct de tragere a fost apărat de un pluton aflat sub comanda sublocotenentului Vasile Suvorin. Timp de trei zile, aproximativ 20 de oameni din garnizoană au luptat cu un întreg regiment de germani. În această unitate se afla și o mitralieră. Inamicul a încercat să acapareze fortăreața, dar nu a reușit”.

  Când s-au epuizat munițiile, Suvorin și-a condus garnizoana doar cu o „baionetă și o grenadă”. În timp ce avansa, el a reușit să salveze 200 de soldați ai Armatei Roșii. Pentru curaj, a fost decorat cu Ordinul Steaua Roșie.

  Următorul popas elevii l-au făcut în satul Pohrebea. Aici, în anul 1912, a fost ctitorită biserica ”Alekseevka”. Potrivit datelor istorice, Grigorii Rasputin, consilier și vraci al țarului, i-a propus lui Nicolae al II-lea să construiască 12 biserici ortodoxe. În total, au reușit să ridice șapte lăcașuri sfinte.

  Ilona Vedrașco, reporter Accent TV

  „În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, anume în cadrul operațiunii Iași-Chișinău, acest monument arhitectural unic a fost grav avariat. Pereții și acum mai dezvăluie amprente ale gloanțelor. De atunci, biserica nu a mai fost restaurată intenționat. Aici se conservează memoria acelor evenimente „.

  „În 1944, această clădire incredibil de frumoasă s-a transformat într-un punct de observație pentru artileriști. Inițial, aici se aciuau tabere fasciste prin urmare locul era bombardat de ai noștri, după, o dată ce au avansat, soldații sovietici au reușit să ia cu asediu biserica. Iată de ce, templul pe care-l vedeți a fost bombardat atât de ai noștri , cât și de germani”.

  Experții spun că arhitectura Bisericii ”Alekseevkca” este unică în țara noastră și e singura din regiune decorată cu crucea Sf. Andrei.

  Al treilea și ultimul punct al excursiei a fost ,, Movila Gloriei” din regiunea Dubăsari. La poalele ei se află mormintele membrilor echipajului unui T-34, doi eroi ai Uniunii Sovietice. Echipajul s-a înecat în timp ce se afla în interioriul tancului și lupta pentru eliberarea regiunii de naziști.

  Alexei Petrovici, președintele Comitetului Național “Pobeda”

  „Nu vor citi despre ce vorbim aici în niciun manual. Aceasta este o parte a istoriei noastre, noi aici prezentăm și relatăm date istorice, bazându-ne pe fapte, povestind despre eroii Marelui Război pentru Apărarea Patriei.”

  Kiril Molcianov, elev

  „Astăzi am vizitat biserica, am văzut urmele lăsate de gloanțe, am mai văzut fortărețele unde se apărau soldații noștri.”

  Alena Molcianova, mama unui elev

  „Suntem obligați să păstrăm și să transmitem istoria din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, mai ales că acesta este cel mai crud și sângeros război din secolul al XX-lea”.

  Data viitoare, când elevii vor reveni la Complexul Memorial „Capul de Pod Şerpeni”, vor avea parte de o altă lecție de istorie.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020