Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  O arhivă personală

  Deține o adevărată colecție personală de filme din anii 70. Vorbim despre un talentat fotograf dar și operator din țara noastră, Andrei Coneev. Astăzi studioul eroului nostru arată ca un adevărat muzeu unde am găsit colecții rare de filme vechi. Aflați întreaga istorie din viața unui maestru al filmului, în reportajul realizat de colega mea, Ilona Vedrashko.

  Pelicula, camera roșie și un proiector de film. Pentru mulți fotografi, dar mai ales pentru cei din secolul 21, acestea sunt deja demult elemente date uitării. Dar anume aceste elemente dau viață filmului. O spune Oleg Coneev, un talentat fotograf și operator din țara noastră. În perioada sovoietică, Oleg Coneev a fost autorul multor filme vechi. Astăzi însă are un atelier unde face fotografie.

  OLEG CONEEV, fotograf, operator:

  “Am școala mea unde sunt pedagog. Lucrez la proiectul “Poezia peisajului moldovenesc”, care mai este numit “Moldova – ești foarte frumoasă”. Călătorim prin toată țară și căutăm cele mai frumoase locuri.”

  Dincolo de munca de fotograf, dorința de a face film, rămâne încă vie. Astăzi, studioul de fotografie s-a transformat într-o adevărată sală de film din anii 70. Deși în cea mai mare parte, peliculele sunt fără sunet, atmosfera din sala de film este creată de un proiector. Oleg Koneev poate fi numit un adevărat colecționar de filme de arhivă. El are zeci de pelicule și videoclipuri filmate pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

  OLEG CONEEV, fotograf, operator:

  „Nu toate imaginile sunt filmate în Chișinău. Avem o arhivă video de la sate. Despre Capitală este filmuleț de 15 minute. Sunt și câteva filme de semi-producție, o fabrică de exemplu.”

  Fiecare film are originile sale. Bunăoară, această peliculă a fost găsită la fundul lacului Comsomoliștilor în anul 2006, atunci când lacul fost curățat. Din fericire pelicula nu a fost sub apă, dar a fost deteriorată și a fost necesar să fie restabilită.

  Oleg Koneev, fotograf și operator:

  „ Era foarte murdară. Nu trebuia spălată, ci doar pur și simplu scuturată, ca să nu-i deteriorăm emulsia. După asta am curățat-o cu o soluție specială specială care conține formalină și săpun.
  Să mergem în laborator și să vedem ce avem acolo. Avem un rezervor special, iar în interior, o peliculă care se încărcă. Atunci când rezervorul este închis, putem aprinde lumina și e posibil de turnat soluții în interior.”

  Colecționarul intenționează să-și completeze arhiva cu filme mai rare și mai interesante din diferite epoci.

  a-tv.md

  Copyright © 2020