Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Nu vor susține Legea Bugetului

  Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu va susține în lectura a doua Legea Bugetului pentru anul 2022. La baza deciziei stau o serie de argumente invocate de opoziție iar unul dintre acestea este faptul că, potrivit lor, guvernarea stopează toate beneficiile sociale aprobate de socialiști pe parcursul ultimilor ani. De cealaltă parte a baricadei, Natalia Gavriliță susține că bugetul aprobat este al oamenilor. Iar grație lui, vor crește semnificativ alocațiile și indemnizațiile.

  Potrivit socialiștilor noul document, anulează indexarea pensiei de 2 ori pe an care era efectuată la 1 aprilie și 1 octombrie, se anulează achitarea de 2 ori pe an a ajutorului unic către pensionari (experiența anului 2020 – 700 lei în ianuarie și 900 lei în octombrie, 2021 – 1000 lei de Paște), totodată se majorează vârsta de pensionare.

  Din declarația PSRM

  „Sub aspect economic niciunul din programele de infrastructură importante, implementate cu succes de către guvernarea socialistă, nu va fi continuat de guvernarea PAS pe parcursul anului viitor. Astfel, în proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 nu sunt alocate mijloace pentru continuarea programului “Drumuri bune pentru toți” în cadrul căruia, pe parcursul anilor 2020-2021, au fost renovate porțiuni de drum în toate satele din țară.De asemenea, nu este prevăzută nicio măsură pentru susținerea domeniului de afaceri (inclusiv pentru perioada pandemică), cum ar fi: cota zero la impozitul pe venitul reinvestit al agenților economici, subvenționarea dobânzilor pentru împrumuturile și creditele atrase de agenții economici, reducerea cotei TVA pentru sectorul HORECA, instituirea mecanismului de subvenționare a creării locurilor de muncă prin finanțarea suplimentară a salariilor în cazul angajării tinerilor, cetățenilor aflați peste hotare și persoanelor cu dizabilități„

  De cealaltă parte, prim-ministrul Natalia Gavriliță, susține că documentul aprobat este un buget al oamenilor.

  Natalia Gavriliță, prim-ministrul RM

  «Este un buget al oamenilor. Vom crește semnificativ alocațiile și indemnizațiile. (…) Modificările făcute sunt pentru a asigura predictibilitate. La capitolul cheltuieli continuăm să ne ținem de cuvânt și să creștem veniturile, creștem salariile în sectorul bugetar. Vom orienta cheltuielile din taxa pentru taxa întreținerilor drumurilor către primării„

  Cu toate acestea, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au menționat că în situația în care nici o propunere a Blocului nu este susținută de actuala guvernare, opoziția reprezentată de Bloc, nu va susține proiectele bugetului.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021