Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Nu uită de tradiții

  Obiceiurile strămoșești sunt păstrate și valorificate la Buțeni, Hâncești. Mai mulți copii din sat, îndrumați de către localnicii mai în vârstă, își croiesc timp pentru a se aduna la un loc și pentru a da un nou suflu folclorului. Cei drept, pandemia le-a dat activitatățile peste cap, chiar și așa, ei nu-și pierd speranța că lucrurile vor reveni la normalitate.

  De aproape cinci, de câteva ori pe săptămână, elevii Gimnaziului „Anton Bunduchi” din satul Buțeni, raionul Hâncești, se adună în sala de festivități, în cadrul unui cerc folcloric.

  «La cercul folcloric noi dansăm, ne distrăm, învățăm poezii și le recităm acasă. Părinții sunt mândri de noi».

  «Noi, în timpul liber, după lecții, venim aici, citim cărți, învățăm poezii, cântece».

  «Învăț poezii, dansuri și părinții sunt mândri».

  Nicoleta Mămăligă frecventează cercul folcloric „Vatra” chiar de la deschiderea acestuia. Spune că este încântată de să învețe cântece și dansuri noi.

  «Foarte multe cântece și dansuri străbune, precum semănatul, bătuta, Hai să fim fericiți. Este foarte important, deoarece fericim inimile oamenilor și le transmitem această emoție prin cântece».

  «Ne place să venim la cerc, o facem de fiecare dată cu zâmbetul pe buze».

  În zilele de duminică, după o săptămână de muncă, la șezătoare se adună și femeile din sat.

  Silvia Holtiescu

  «Ne-a unit dragostea pentru cântecul popular, pentru tradițiile noastre și dorința de a lăsa urmașilor moștenire aceste tradiții. Chiar ne întâlnim cu doamnele și ne întrebăm oare când se va termina totul să participăm din nou la evenimente».

  Conducătorul artistic al ansamblului ne-a spus că pe toți membrii îi unește dragostea pentru tradiție și folclor.

  Tatiana Barcari, conducător artistic

  «Sufletul omului are nevoie de frumos și frumosul este cântecul și dansul. În cadrul orele ne-am propus să promovăm frumosul. Cântecul, dansul popular și nu numai, că avem în reportoriu cântece care au versuri frumoase și ne atrag».

  De-a lungul activității, membrii ansamblului au participat la diverse concursuri, de unde au revenit cu mențiuni și medalii.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020