Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Nu mai vor să migreze

  De la o vreme, mai multe păsări călătoare, de apă, precum sunt gâștele, lebedele sau rațele nu mai părăsesc meleagurile noastre pe timp de iarnă. Specialiștii explică fenomenul prin schimbările climaterice din ultima vreme și iernile blânde. De astă dată, împănatele s-au adăpostit fie pe lacurile din Capitală, fie pe teritroriul Grădinii Zoologice din Chișinău.

  Ani la rând, pe timp de iarnă, Grădina Zoologică a devenit casă pentru păsările care, cândva, erau migratoare. La menajerie, acestea găsesc toate cele necesare pentru a supraviețui la temperature mai scăzute, adică hrană și apă.

  Roman Crețu, secretar ştiinţific

  «Pe timp de iarnă, monitorizăm ca pasările să aibă acces la apa din lacuri. Șederea îndelungată pe uscat le poate afecta sănătate, în special, lăbuțele.»

  În pofida temperaturilor blânde pe timp de iarnă, sunt și zile friguroase, când mercurul din termometre coboară sub zero grade. În această perioadă, păsările au nevoie de un mediu favorabil, care le este asigurat de compresoarerele instalate pe lacuri.

  Roman Crețu, secretar ştiinţific

  «Compresoarele funcționează în regim non-stop. Acestea mențin apa în continuă mișcare, evitând înghețul acesteia.»

  Pe timp de iarnă, lacurile de la Grădina Zoologică sunt, cel mai des vizitate de rațele cândva călătoare și iubitoare de țări calde. Cât despre lebede, care ajung pe suprafețele înghețate ale lacurilor, acestea sparg stratul gheață cu ciocul, pentru a pluti pe apă.

  Роман Крецу, научный секретарь

  « Pe timp de iarnă, păsările nu suferă din cauza frigului. În orașul Gorno-Altaysk din Rusia, unde temperaturile ajung până la -40 de grade, pe timp de noapte, și până la -25, pe timp de zi, a fost amenajată o rezervație destinată lebedelor. Aici, ele beneficiază de condiții favorabile de trai. În special, de apă caldă în lacuri.»

  Specialiștii atenționează că în cazul în care păsările care și-au găsit refugiul, în timpul iernii, în țara noastră nu sunt rănite, nu trebuie deranjate. Dacă acestea au pete de sânge pe pene sau aripele traumatizate, este necesar să apelați la 112 pentru a cere ajutor specializat. Iar aducerea acasă a păsărilor, de către persoanele fizice, pentru a fi tratate, este interzisă prin lege.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020