Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Nu mai scapă de necazuri

  Țară agrară cu o sumedenie de probleme în domeniul agriculturii. Cam așa poate fi scurt descrisă Republica Moldova. Agricultorii țării noastre sunt nevoiți să facă față necazurilor legate nu doar de lipsa piețelor de desfacere, tehnica agricolă veche, lipsa susținerii din partea statului dar mai nou și de creșterea galopantă a prețurilor la carburanți.

  Timp de 20 de ani, Vasile Cherdivară din satul Hlinaia, raionul Edineț, produce legume pe o suprafață de 27 de ha. Astăzi l-am întâlnit în câmp, în timp ce culegea ardei. Bărbatul spune că, acest an a fost unul roditor. 70 la sută din ardei, cei care sunt de calitate superioară, îi vinde la piața angro din Capitală, restul, din lipsa pieței de desfacere, pur și simplu se pierd pe câmp.

  Vasile Cherdivară, administrator gospodărie țărănească

  „Eu știu precis că este necesitate în țările unde nu cresc așa legume. Ardeii se mărunțesc, se așează și se realizează, și noi am răsufla așa mai ușor că nu se pierde și ne-am întoarce o parte din bani.”

  Și asta, spune fermierul, se întâmplă din cauză că în țară nu sunt fabrici specializate care ar conserva legume.

  Vasile Cherdivară, administrator gospodărie țărănească

  „Eu am sunat la fabrici pentru prelucrare și ne-au spus că capacitățile lor s-au epuizat. Roșii am dat puțin la prelucrare ceva ne-am întors, dar celălalt an, roșii nu mai pun.”

  Vasile spune că se bucură că, cel puțin oferă un loc de muncă oamenilor care culeg roada.

  „În altă parte nu-i de nicăieri și ne ducem aici avem un loc de muncă, venim la muncă, peste hotare nu vrem.”

  Vasile Cherdivară spune că această problemă ar putea fi soluționată doar dacă autoritățile statului s-ar implica. Iar atunci când nu sunt auziți, agricultorii fac apel la presă.

  Vasile Cherdivară, administrator gospodărie țărănească

  „În tot anul anul iau parte la adunarea generală a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova și îl așteptăm pe domnul ministru să vină să discutăm, care nu ar fi el, și în acele două ore, sau se grăbește sau nu vine. Și deja aici totul este clar, nu trebuie să comentezi nimic.”

  “Ne mai schimbăm părerile cu reprezentanții presei sau jurnaliștii care au și ei puterea lor.”

  La aceste probleme mai apar și altele. În acest an, de exemplu s-au scumpit prețurile la carburanți. Anul trecut, Vasile Cherdivară a cumpărat 15 tone de motorină, iar anul acesta a fost unul ploios și a cumpărat doar 7 tone. Banii însă, aproape aceeași sumă.

  Vasile Cherdivară, administrator gospodărie țărănească

  “Dacă luăm în bani, e aproape aceeași sumă, pentru că anul trecut am consumat de aproape de 2 ori mai mult, dar anul acesta în jumătate, mai puțin.”

  Agricultorul spune că dacă și în acest an ar fi avut nevoie de acele 15 tone de motorină, prețurile i-ar fi ars buzunarele. Colac peste pupăză, Vasile mai spune că de această dată, și natura i-a jucat festa.

  Vasile Cherdivară, administrator gospodărie țărănească

  “În tot anul la vremea respectivă, noi de acum nici nu ne gândeam la anul viitor, pentru că cheltuielile erau deja acoperite,practic, dar timpul acesta întârzie, și nu am ajuns cu cealaltă producție la vânzare, a fost un an de excepție, în care noi nu-l putem încheia cu creditele să întoarcem.”

  Vasile Cherdivară recunoaște că e dificil să lucrezi în agricultură în țara noastră cu sistem de irigare ca-n evul mediu. Dar și un tractor vechi de 40 de ani.

  Vasile Cherdivară, administrator gospodărie țărănească

  “El e din 1979 vă imaginați, noi ce nu am vrea să avem o inimă mai sănătoasă, dar nu ne putem permite, iată vedeți i-am făcut diferite modificări».

  “Eu sunt învățat pe acesta!”

  Amintim că Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a elaborat și a propus în Parlament mai multe proiecte de lege menite să susțină sectorul agricol și agricultorii. Deputatul socialist, Radu Mudreac, a declarat că agricultura este motorul economiei, de aceea producătorii locali necesită un suport activ din partea statului. Astfel, socialiștii și comuniștii din Parlament vin cu o inițiativă legislativă de rectificare a Legii Bugetului de Stat pentru anul 2021 pentru acordarea compensațiilor agricultorilor care au avut de suferit din cauza intemperiilor din acest an. Potrivit lui Mudreac, evaluările estimative sunt de 51,3 milioane de lei. De asemenea, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor propun ca alocațiile anuale în Fondul de subvenționare a agriculturii să constituie nu mai puțin de 4% din cheltuielile aprobate de bugetul de stat. Aceasta înseamnă dublarea în acest an a fondului de la 1,1 miliarde de lei la 2,2 miliarde de lei. Toate propunerile Blocului însă nu au fost susținute de majoritatea de guvernare.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021