Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Nu e o prioritate

  Republica Moldova și problemele sale, care au fost semnalate de președintele Maia Sandu la Strasbourg în timpul discursului său, nu se numără printre principalele probleme de pe agenda de lucru a sesiunii actuale de primăvară a APCE. Adunarea parlamentară a Consiliului Europei are acum alte probleme și priorități. Iar una dintre ele este posibila retragere a Federației Ruse din PACE și din Consiliul Europei per generale.
  Discursurile liderilor naționali sau ale reprezentanților opoziției naționale sunt o tradiție în APCE. În cele din urmă, toate statele membre ale Consiliului Europei transferă cotizațiile la bugetul acestei organizații internaționale, ceea ce înseamnă că au dreptul de a fi audiați. De exemplu, cum a fost astăzi, în prima zi a sesiunii de primăvară, președintele Republicii Moldova Maia Sandu. Cu toate acestea, discursul ei poate fi numit mai degrabă unul trecător iar Moldova nu se află în prezent pe prioritățile APCE. Acest forum parlamentar european este acum preocupat de probleme complet diferite. De exemplu, în urma dezbaterilor din timpul sesiunii actuale, vor fi supuse la vot simultan două rezoluții privind Belarusul – cu privire la „necesitatea urgentă a reformei electorale” și la „necesitatea unei anchete internaționale a încălcărilor drepturilor omului” în această țară .
  De asemenea, sunt planificate dezbateri cu privire la cea mai actuală problemă pentru toate țările europene, cum ar fi pașapoartele Covid și certificatele de vaccinare. Aceștia vor discuta situația cu prizonierii de război armeni după recentul conflict armat din Nagorno-Karabakh, precum și despre funcționarea instituțiilor democratice din Turcia. Dar totuși una dintre problemele cheie în cursul sesiunii actuale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei va fi discutarea situației din Rusia. Iar aici, APCE se poate regăsi într-o poziție zugzwang.
  Ideea este că reprezentanții unui număr de țări din Europa de Est – Lituania, Letonia, Polonia, precum și Ucraina și Georgia – cer o dezbatere urgentă asupra situației din jurul lui Alexei Navalny și adoptarea celei mai dure rezoluții posibile cu privire la această problemă. Natura lor categorică este agravată de faptul că la sesiunea precedentă de iarnă a APCE nu au reușit să retrogradeze puterile delegației rusești. Însă problema autorității este discutată o singură dată – la începutul anului.
  Cu toate acestea, deși monitorizarea situației lui Navalnîi se află pe agenda occidentală, presiunea asupra Rusiei asupra acestei probleme ar putea avea consecințe neplăcute pentru Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În ajunul sesiunii de primăvară a APCE, mai mulți oficiali ruși de rang înalt – reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul Europei, Ivan Soltanovsky, precum și șeful Comisiei Duma pentru Afaceri Internaționale, Leonid Slutsky, au spus că în lumina recentelor evenimente antirusești, nu este exclusă retragerea Rusiei din Consiliul Europei și Adunarea sa parlamentară. Iar fără Federația Rusă, spun experții, Consiliul Europei își va pierde calitatea paneuropeană.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020