Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Noi oportunități

  10 noi laboratoare au fost inaugurate, astăzi, la Universitatea Tehnică din Moldova. Acestea sunt destinate studenților Facultății de Tehnologie, Industrie Alimentară și Inginerie Mecanică. Noul echipament va fi de mare ajutor studenților. Acesta va facilita studierea procesului de fabricare și purificare a sucurilor, producerea de sosuri, fructe uscate și creme de cofetărie, sută la sută naturale.

  Ana Crețu este studentă în anul IV la Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea de Tehnologii ale Industriei Alimentare. Astăzi, tânăra a prezentat rezultatul muncii efectuate alături de colegi. Rezultat care putea fi apreciat dar mai ales, degustat.

  Ana Crețu, studentă UTM

  «Eu și grupul nostru am făcut turtă dulce, am adăugat măceș mărunțit, am folosit și conservanți naturali, am făcut glazură în care am adăugat conservanți naturali din spirulină».

  Produsele expuse de studenți au fost preparate cu ajutorul noului echipament.

  Ana Crețu, studentă UTM

  «Avem și o linie de producere proprie. Astfel, noul echipament va fi bine-venit. Am avut în dotare un echipament vechi care avea ani buni. Cu cel nou e mult mai ușor să lucrezi».

  Natalia Țislinscaia, Şef de department, Conferenţiar universitar, doctor în științe tehnice, UTM

  «Este foarte important ca studentul să primească corect cunoștințele atât de importante pentru un domeniu ca producția. În industria alimentară modernă, există o mulțime de ramificații – vinificație, panificație, industria cărnii, și altele. Este foarte dificil să studiezi toate echipamentele».

  Profesorii din universitate sunt ferm convinși că noul echipament va facilita procesul de învățământ. Și asta doarece, cunoștințele proaspăt acumulate vor putea fi puse în practică în timp real.

  Аlexei Baerle, doctor habilitat în științe chimice, UTM

  «Este un cramatograf pe gaze care determină greutatea moleculară a substanțelor. Avem în dotare și Нigh-performance liquid chromatography, care este folosit pentru a studia sistemele alimentare în stare lichidă, cum ar fi vinul, sucul și așa mai departe».

  Datorită noilor tehnologii, studenții vor putea pregăti înghețată , bezea, vin, checuri, turte dulci și altele. Toate sunt sută la sută naturale. O atenție deosebită este acordată fructelor uscate, care sunt produse printr-o metodă specială, care permite păstrarea proprietăților utile ale produsului.

  Natalia Țislinscaia, Şef de departament Conferenţiar universitar, doctor în științe tehnice, UTM

  «Am prezentat un produs nou care nu este disponibil pe piața moldovenească și, în principiu, pe piețe. Am mers pe calea utilizării materiilor prime locale în diferite versiuni
  combinate și pregătite corespunzător, astfel de produse pot fi propuse pentru piața internă. Sper că vom reuși comercializarea lor sub marca Universității Tehnice».

  Cele zece laboratoare noi au apărut în cadrul a două facultăți ale Universității Tehnice din Moldova. Acestea fac parte din proiectul „Livada Moldovei”, finanțat de investitorii străini.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021