Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Noi măsuri adoptate de CSE

  Comisia pentru situații excepționale a adoptat mai multe măsuri valabile pe teritoriul RM, în perioada stării de urgență, adică timp de 60 de zile. Noile măsuri sunt instituite în contextul situației tensionate din țara vecină, Ucraina.

  Astfel CSE a decis că cetățenii ucraineni vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova inclusiv cu acte de identitate interne și fără obligativitatea prezentării certificatului Covid-19. Minorii vor fi admiși cu certificat de naștere, buletin de identitate intern sau pașaport. Automobilele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde, cu condiția procurării acesteia în termen de 24 de ore.

  Măsuri pe perioada stării de urgență

  · Este lansată Linia verde 080001527 pentru Biroul migrație și azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar serviciul 112 va asigura redirecționarea apelurilor de urgență pe domeniul BMA către Linia verde.
  · Se instituie două Centre provizorii de gestionare a fluxurilor de străini pe teritoriul Republicii Moldova, în s. Palanca, r. Ștefan Vodă, și s. Calarașovca, r. Ocnița. Centrele vor fi gestionate de către MAI.
  · Se sistează circulația trenului pe ruta Odessa-Chișinău.
  · Subdiviziunile MAI vor asigura accesul simplificat solicitanților de azil pe teritoriul Republicii Moldova.

  Totodată, structurile teritoriale de asistență socială vor desemna asistenții sociali comunitari și lucrătorii sociali pentru a oferi servicii de asistență umanitară la Centrele provizorii pentru gestionarea fluxului de străini. Autoritățile publice locale, instituțiile publice și organizațiile sindicale vor pune la dispoziția structurilor teritoriale de asistență socială obiective de cazare pentru crearea centrelor de plasament temporar pentru refugiați.

  Măsuri pe perioada stării de urgență

  · ANTA va facilita readucerea în țară a unităților de transport de persoane și mărfuri, care activau pe direcția Ucraina.
  · În cazul în care spațiul aerian este închis, se vor face excepții doar pentru zborurile de repoziționare a aeronavelor civile a operatorilor aerieni naționali și străini, zborurile de transport aerian comercial de mărfuri și poștă a operatorilor aerieni naționali și străini, dar și zborurile umanitare și de repatriere și urgențe medicale, coordonate cu Autoritatea Aeronautică Civilă.
  · Furnizorii de reţea şi/sau servicii de comunicaţii electronice accesibile publicului, sunt obligaţi să blocheze accesul utilizatorilor din Republica Moldova la sursele cu conţinut online care promovează informaţii false ce afectează securitatea naţională, identificate de Serviciul de Informații și Securitate.

  Amintim că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021