Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Nistrul între a fi și a nu fi

  Râul Nistru trebuie salvat în regim de urgență. Iar pentru a putea atinge acest scop, autoritățile de la Chișinău ar trebuie să adopte o poziție mai dură față de omologii săi de la Kiev. Odată cu ridicarea Hidrocentralei de la Novodnestrovsk, tot mai multe voci spun că moldova, precum și o bună parte a regiunii Odesa ar putea rămâne fără apă în robinete. Declarația a fost făcută, în exclusivitate, pentru postul nostru de televiziune de către specialistul în ecologie ucrainean, omul de știință, Ivan Rusev.

  Potrivit lui Ivan Rusev, déjà sunt ani de când ecologiștii ucraineni, laolată, cu colegii de breaslă din țara noastră bat alarma și spun că Moldova și regiunea Odesa sunt la un pas de un dezastru ecologic. Iar, toate acestea din cauza planurilor Kievului de a majora numărul de turbine din cadrul Hidrocentralei de la Novodnestrovsk. Cu toate acestea, autoritățile rămân surde la atenționările ecologiștilor.

  Ivan Rusev, ecologist, om de știință, Odesa

  «Această afacere este activ promovată pe teritoriul Ucrainei. Se tot vorbește despre capacitățile de producție energiei electrice ale Hidrocentralei. Ulterior energia electrică urmează a fi vândută. Pentru a-și atinge scopul, ei recurg la acțiuni ilicite».

  Ecologul spune că năpasta s-a abătut asupra Nistrului la finele anului 1980, când pe apele râului a început construcția primului baraj, menit să împiedice revărsarea apelor și eventualele indundații. Ulterior interesele specialiștilor în energetică și-au spus cuvântul.

  Ivan Rusev, ecologist, om de știință, Odesa

  «Pas cu pas, lucrările de construcție au evaluat și s-a ajuns la ridicarea hidrocentralei. Acest lucru a provocat blocarea cursului apei atât pe teritoriul Ucrainei, cât și Moldovei. În consecință, ce au făcut ei au fost să transforme râul Nistru într-un canal de scurgere, care n-a duce beneficii nici oamenilor, nici râului, propriu-zis».

  Pe lângă Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, Kievul planifică construcția a încă șapte instalații hidroelectrice, inclusiv o centrală electrică pe cursul superior al rîului Nistru. Potrivit lui Ivan Rusev, acest proiect este abia la etapă de elaborare, chiar și așa este activ promovat de partea ucraineană.

  «După cum se pare interesele specialiștilor în energetică și a oamenilor de afaceri sunt mai presus decât interesele oamenilor?
  — Vorbiți acum de aspectul financiar, despre lobby-ști. În joc sunt foarte mulți bani. Dar mă întreb, dacă ridicarea acestor instalații presupune bani europeni?
  — Au fost contactați cei de la BERD, însă n-au oferit încă un răspuns. Se vorbește despre o nouă centrală electrică, însă bani pentru construcția acesteia nu sunt. Situația este similară celei când, de-a lungul bazinului inferior al râului Nistru și-au dorit să contruiască stații electrice. Atunci, la fel, s-a vorbit despre BERD».

  În opinia expertului în ecologie, oficialii de la Chișinău nu au timp de așteptat. Iar, ce ar trebui să facă este să acționeze în beneficiul țării și al cetățenilor,

  Ivan Rusev, ecologist, om de știință, Odesa

  «Cred că autoritățile moldovenești ar trebui să fie foarte dure în soluționarea aceastei probleme. Este un subiect important din punct de vedere strategi. Sunt posibile compromisuri, dar nu prea mari».

  Mai mult, Ivan Rusev a subliniat că astăzi Ucraina încalcă toate normele internaționale, inclusiv tratatul internațional privind Nistrul semnat între Moldova și Ucraina. În același timp, partenerii internaționalo, cum ar fi Comisia Europeană, nu s-au expus pe marginea acestui subiect.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021