Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Nemulțumiți de majorarea prețurilor

  Vor muri acasă bolnavi. Asta au răspuns majoritatea călătorilor atunci când au aflat că biletele la rutele interurbane ar putea să se scumpească. Cei mai mulți călători pe care i-am întâlnit, sunt pensionari de la sate, care se întorceau astăzi de la spital. Șoferii spun însă, că aceste majorări sunt prea mici și nu le vor rezolva problema, ci din contra, le vor reduce numărul călătorilor, care și așa sunt puțini.

  Ion Ghilan locuiește în Căinari și vine la Chișinău de trei ori pe săptămână pentru că are nevoie de servicii medicale. Majorarea taxei pentru călătorie îi va goli buzunarele, spune el, în condițiile în care bătrânul are o pensie de doar 1400 de lei.

  Ion Ghilan, pensionar

  „Își ies din bălămăli toți în țară, peste tot doar scumpiri, dar salariile sunt mici, pensiile sunt mici, eu sunt pensionar și când te uiți… nu ai nici de mâncare.”

  Majoritatea călătorilor cu care am discutat, sunt oameni în etate, bolnavi, care se întorceau de la medici și care țineau în mâini, pungi pline cu medicamente, costul cărora depășește cu mult pensia pe care o primesc.

  „Nu vom mai veni, vom sta acasă. Nici o mie de lei, nu primesc pensia, mie îmi ajung banii aceștia, ia uitați-vă. Și încă la spital am fost, de acolo vin. O să mâncăm mămăligă încă dacă o vom avea și pe aceea».

  “Iată este 80 de lei acum drumul, dus și întors, e 160, total. Și în afara de asta, dă la rute prin oraș, și du-te la spital. -Și dacă va fi mai mult încă cu zece lei? — O să stăm acasă și o să murim, și gata!”

  “Coșmar! Nu văd nici o ieșire din situație, scumpirile s-au produs pe piața mondială și vor fi, inevitabil, și la noi.”

  „Trebuie de făcut grevă. Toți să iasă, ce înseamnă asta, tot se scumpește, unde s-a mai văzut așa ceva?! În Europa salariile sunt bune, dar la noi aici cu patru mii de lei, sunt la care atâta, le vine factura la gaz.”

  Șoferii spun că scumpirea tarifului cu zece bani per kilometru este neînsemnată și susțin că în pofida acestor majorări vor lucra în pierdere, pentru că motorina, piesele dar și întreținerea microbuzelor, s-au scumpit considerabil.

  „Zi de zi se scumpește motorina cu un leu, dar plata tot aceeași. Călători nu sunt și dacă se va scumpi nici aceștia nu vor fi.”

  “Ce înseamnă asta zece bani la kilometru, asta nu-i nimic. Dacă ar fi motorina să nu se scumpească asta ar fi o soluție, dar așa… motorina cum se aude că va fi peste 20 de lei, ce va fi asta, ce soluție?!”

  “Iată, uitați-vă, e ora 11, acest șofer trebuie să plece, și are doi călători. Ia gândiți-vă, la 150 de kilometri, doar doi călători?! E gata, suntem în glod, Moldova e în glod!”

  “Ar fi bine să micșoreze prețurile la motrină și atât, problema e rezolvată. Pentru noi e ok. Desigur că, e puțin zece bani, ce sunt zece bani, azi?! Iată eu azi m-am alimentat de 1000 de lei.”

  Ministerul Intrastructurii și Dezvoltării Regionale a anunțat că a decis să propună spre consultări, proiectul ce prevede majorarea tarifului pentru călătoriile interurbane începând din data de 1 martie. Ministerul de resort a decis să propună o creștere cu doar zece bani per kilometru. Ceea ce înseamnă că cei care plătesc acum 100 de lei pentru bilete, vor scoate din buzunare 110 lei. Anterior, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a dat asigurări că nu există justificare pentru creșterea tarifului la transport.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021