Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • ALEGEREA EDITORILOR

  Nagacevschi, despre deputații care au contestat limba rusă la CC: Au uitat că merg în Taraclia, Găgăuzia… și comunică anume în limba rusă

  Câștigurile juridice pe care le urmăresc deputații care au constat la Curtea Constituțională Legea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova se vor transforma în dezastre politice. Despre aceasta a anunțat ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi.

  Reprezentantul Guvernului la Curtea Constituțională le amintește autorilor sesizării, Dinu Plângău și Octavian Țâcu, că prin legea pe care ei o contestă s-a urmărit scopul de a oferi cetățenilor acces la informațiile de interes public și la unele servicii publice. Potrivit ministrului, în lege nu se ia în calcul numărul de etnici ruși, dar cifra celor ce vorbesc în limba rusă.

  ”Ceea ce am constatat, este faptul că domnii deputați chiar cred că prin atacarea limbii ruse își vor crește ratingul politic. Le amintesc că ei nu sunt primii care au crezut așa. Stimații deputați au uitat că merg în Taraclia, Găgăuzia, iar localnicii comunică cu dumnealor anume în limba rusă, pentru că limba rusă este limbă de comunicare interetnică”, a declarat Nagacevschi.

  Ministrul se arată încrezut că tentativele acestor politicieni, pe care el îi numește iresponsabili, de a diviza societatea pe criterii etnice, lingvistice nu au nici o șansă și se vor finaliza cu un eșec lamentabil, indiferent de ce soluție va adopta Curtea Constituțională.

  ”Dragi deputați, câștigurile juridice se pot transforma în dezastre politice. Aveți precedente suficiente. Vă puteți aminti și de anularea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Cu voi nici nu trebuie de luptat politic. Singuri faceți tot posibilul pentru a vă autodizolva politic. Vă urez succes”, a declarat ministrul în cadrul unui briefing.

  Joi, 21 ianuarie, va avea loc ședința Curții Constituționale pentru examinarea constituționalității Legii privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Legea a fost votată de Parlament, la sfârșitul anului trecut, la inițiativa deputaților PSRM și promulgată de președintele Igor Dodon.

  Site-ul a-tv.md oferă dreptul la replică tuturor celor vizați în articol.

  privesc.eu

  TOP 24 de ore

  Facebook

  ALEGEREA EDITORILOR

  Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit, astăzi, cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong.

  POLITICA

  Ex-președintele țării, Igor Dodon, rămâne a fi cea mai influentă persoană din Republica Moldova. De această părere este majoritatea experților, care a participat la...

  ALEGEREA EDITORILOR

  În contextul situației epidemiologice actuale, astăzi, 3 martie, s-au întrunit în ședință membrii Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG), în cadrul...

  ALEGEREA EDITORILOR

  Federația Rusă îi cere Uniunii Europene să nu intervină în treburile interne ale Republicii Moldova. Reacția vine după declarația comună a ambasadorilor UE acreditați...

  Copyright © 2020