Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Moțiune cu semne de întrebare

  Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu a încins din nou spriritele în societatea moldovenească. Comentatorii politici încearcă să developeze adevăratul motiv al acestui, iar lor li se alătură colega noastră Daria Socolova, care a făcut o analiză în acest sens.

  Deja de aproape două luni, opoziția parlamentară tot încearcă să depună o moțiuneade cenzură împotriva guvernului Chicu. Documentul a fost pregătit de Platforma DA la jumătatea lunii mai, însă decisivă în acest caz a fost poziția partidului condus de Maia Sandu. Inițial, Sandu a cerut garanții că, după demisia actualului guvern, opoziția va avea suficiente voturi pentru a învesti unul nou, deoarece PAS nu ar accepta să demită actualului Cabinet de Miniștri, împreună cu deputații din partidul Șor, despre care se sopune că este „ este implicat direct în furtul miliardului”.

  Între timp, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, se vedea deja în funcția de premier. În urmă cu o lună, când nu se vorbea încă de o moțiune de cenzură, PPDA prezenta domeniile prioritare de activitate ale unui ipotetic Guvern, în primele o sută de zile. Ambițiile lui Năstase au fost alimentate de grupul parlamentar „Pro Moldova”. După cum afirma liderul acestui grup, Andrian Candu, „Pro Moldova” va vota orice guvern, doar pentru ca actualul Cabinet de Miniștri să plece. În acest scop, grupul lui Candu, precum și reprezentanții partidului Șor, au încercat să distrugă majoritatea parlamentară PSRM-PDM și să asigure voturi pentru demisia actualului Executiv.

  Potrivit analiștilor, motivul pentru care grupările Candu și Șor s-au activizat este evident: actuala conducere a țării se implică serios în procesul de identificare a persoanelor care au furat miliardul din băncile moldovenești. La sfârșitul lunii mai, procurorul general Alexandr Stoianoglo l-a numit pe fostul președinte al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, principalul beneficiar al furtului miliardului. Și lui Ilan Șor care, la fel ca și Plahotniuc, se află în căutare internațională, la fel i se aduc acuzații în cazul fraudei bancare.

  În plus, în data de 18 mai, premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul începe procesul de reziliere a contractului cu Avia Invest, compania concesionară a aeroportului din Chișinău, în spatele căreia se află tandemul Plahotniuc-Șor. Iar săptămâna trecută, Agenția de Stat a Proprietății Publice a anunțat că a reziliat contractul și a cerut ca Avia Invest să restituie statului toate proprietățile luate în concesiune.

  Astăzi, Maia Sandu, care a ezitat până acum să semneze moțiunea împotriva Guvernului Chicu, și-a dat arama pe față. Acum, opoziției parlamentare nu-i rămâne decât să găsească 51 de voturi pentru a demite Guvernul. În acest moment, coaliția PSRM-PDM are 50 de deputați, printre care și Ștefan Gațcan, care a revenit în parlament, iar deputatul independent Alexandru Oleinic votează de multe ori pentru proiectele alianței majoritare. Platforma DA și PAS au suficiente voturi doar pentru a iniția moțiunea de cenzură. Pentru a demite Guvernul, cele două fracțiunivor trebui să voteze împreună cu partidele pro-oligarhice „Pro Moldova” și Șor, dar și să încerce încă o dată să convingă o parte din deputații independenți sau parlamentari ai coaliției PSRM-PDM.

  a-tv.md

  Copyright © 2020