Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Moratoriu pe construcții în centrul capitalei

  Până în luna aprilie a anului viitor, companiile de construcții vor avea acces interzis în zona de centru a capitalei. Anunțul a fost făcut de primarul general, Ion Ceban. Edilul s-a arătat nemulțumit de faptul că în centrul istoric al Chișinăului blocurile locative iau locului monumentelor arhitecturale. Iar, mai grav este că acțiunile se întreprind cu încălcarea legislației. Totodată, Ceban a anunțat că, în prezent, responsabilii de la Primărie muncesc activ la elaborarea Planului Urbanistic Zonal. Scopul documentului este de a pune capăt debandadei arhitecturale.

  Ion Ceban, primar general al Chișinăului

  «Până pe 1 aprilie 2022 introducem moratoriu pe construcții în zona centrală a Chișinăului. Asta ar însemna că nicio autorizație nouă de construcție nu va fi eliberată. Nu contează că pentru reconstrucție sau o eventuală construcție a orice în zonă. De ce? Pentru că suntem în elaborarea PUZ-ului și pentru că avem oameni care nu sunt de bună-credință și intervin în zona centrală, așa cum le place lor».

  Declarația primarului general vine în urma unei vizite inopinate pe șantierul de construcție de la intersecția străzilor Mitropolit Dosoftei și Serghei Lazo, unde agentul economic intenționează să construiască un bloc locativ cu 13 etaje. Și asta, în condițiile în care în autorizația de construcție emisă de vechea conducere, este stipulat negru pe alb că blocul nu poate depăși șase nivele. Reacția primarului la o asemenea fărădelege, nu s-a lăsat mult așteptată.

  Ion Ceban, primar general al mun.Chișinău

  «Am intrat pe șantier și șeful-adjunct nu știe ce se construiește aici. A venit directorul financiar care tot nu știe ce se construiește aici. Aici a fost un alt monument de arhitectură care tot trebuia să fie reabilitat, dar am văzut că, de fapt, se pregătește construcția unui bloc. Actele permisive, aici, la Dosoftei/Lazo vor fi suspendate până la clarificarea situației, dacă proiectul depășește ceea ce a fost stabilit vor fi retrase în totalitate și toate documentele vor fi transmise la Procuratura Generală, CNA și alte organe de drept».

  Totodată, Ion Ceban a anunțat că în viitorul apropiat, Primăria se va adresa Parlamentului pentru a revizui și modifica legislația în domeniul construcțiilor, inclusiv cu includerea supra-taxării a agenților economici care au demarat șantiere, după care le-au lăsat de izbeliște. Subiectul va fi discutat la finele acestei luni la o ședință cu participarea autorităților centrale, locale și reprezentanții companilor de construcții.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Copyright © 2021