Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • POLITICA

  Moldovenii vor ieși la pensie la 63 de ani, guvernarea crește vârsta de pensionare

  Din 01 ianuarie 2022, vârsta de pensionare în Moldova va crește. Deputatul PAS, Dan Perciun, președintele comisiei protecție socială, sănătate și familie, a anunțat că a înregistrat în Parlament, proiectul de lege prin care vârsta la care se va ieși la pensie va crește treptat pentru femei până la 63 de ani, iar pentru bărbați revine de la 62 la 63 de ani.

  Documentul a fost elaborat în colaborare cu Guvernul Gavrilița și mai prevede acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, și schimbarea formulei de indexare a pensiilor.

  Astfel, la 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi 63 de ani, pentru femei va fi 59,6 ani la 1 ianuarie și 60 de ani la 1 iulie 2022. Vârsta de pensionare va crește gradual pentru femei până la 63 de ani în 2028.  

  ”Revizuirea vârstei de pensionare ne-ar fi costat 1,5 miliarde de lei în 2022 și mai mult de 6 miliarde în următorii 4 ani”, notează deputatul PAS.   

  Potrivit autorului proiectului, cu toții ne-am dori să putem ieși la pensie cât mai repede, dar trebuie să ținem cont și de mai multe circumstanțe: avem un raport de 1,2 salariați la un pensionar; în următorii 20 de ani ponderea persoanelor cu o vârstă  mai mare de 60 de ani va depăși 32,3%, iar a celor cu vârsta mai mare de 65 de ani 24,4%.  

  ”Avem deja un buget de asigurări sociale subvenționat masiv din bugetul de stat. Ne confruntăm cu aceleași probleme cu care se confruntă toate țările din regiune, inclusiv țări mult mai bogate decât noi, care chiar și așa s-au văzut nevoite să majoreze vârstele de pensionare”, susține Perciun. 

  Amintim, din 01 ianuarie 2022, femeile urmau să iasă la pensie la 57 de ani, iar bărbații la 62 de ani. Parlamentul a votat, anul trecut, inițiativa PSRM care prevede micșorarea vârstei de pensionare, după ce în 2016, Guvernul Filip a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

  facebook.com

  Facebook

  SOCIAL

  Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, continuă vizitele de lucru prin localitățile din țară. Astăzi, liderul socialiștilor a mers în orașul...

  POLITICA

  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu pășește activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al...

  POLITICA

  Liderul PSRM, Igor Dodon, din numele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și al său personal, a adresat sincere felicitări dlui Dmitrii Medvedev, președintele Partidului...

  POLITICA

  Refuzul Guvernului Gavrilița de a aloca 4 miliarde de lei pentru a compensa majorarea tarifului la gaz pentru toți consumatorii în proporții de 100%...

  Copyright © 2021