Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  MOLDOVA, “VEDETĂ” LA CEDO

  Topul rușinii sau cum țara noastră se numără printre primele zece state care pierd cele mai multe cazuri la Curtea Europeană pentru Drepturilor Omului. Timp de 22 de ani – din 1997 până în 2019 – instanța europeană a constatat că Republica Moldova a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului de 441 ori și a fost nevoită să plătească despăgubiri de peste 17 milioane de euro.
  Republica Moldova este unul dintre capii de listă atât în ​​ceea ce privește numărul de reclamații depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cât și la numărul de cazuri pierdute. Din 1997, când țara noastră s-a alăturat Convenției Europene a Drepturilor Omului, cetățenii moldoveni au depus peste 14 mii de plângeri la CEDO. Conform statisticilor, moldovenii apelează la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de aproape 3,5 ori mai des decât media europeană. Doar în ultimii 5 ani, Moldova a pierdut peste 100 de cauze la Curtea Europeană, în urma căreia statul a fost nevoit să plătească peste 1 milion de euro despăgubiri. Iar în peste 22 de ani, această sumă a depășit 17 milioane de euro.
  De regulă, anual, Republica Moldova pierde 20-25 de cazuri în CEDO. În urmă cu câțiva ani, organizația neguvernamentală Avocații pentru Drepturile Omului a publicat o listă de persoane, în special judecători, ale căror decizii au dus la pierderea cauzelor din Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2016. Și anul trecut, actualul reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului a furnizat procurorului general o listă de hotărâri și decizii, luate de CEDO în 2017 și 2018, pentru a studia posibilitatea inițierii urmăririi penale a judecătorilor care au pronunțat sentințe abuzive. Altfel spus, numele celor care au emis verdicte sunt cunoscute de mult timp de către oamenii legii. Urmează doar ca aceștia să fie trași la răspundere.

  Copyright © 2020