Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Moldova va reuși

  Experții bat alarma! Se pare că al doilea val de Covid-19 este chiar după colț. Unele țări reintroduc deja măsuri de carantină pentru a proteja întreprinderile și societatea, altele preconizează posibile pierderi. Dacă este Moldova pregătită pentru un nou focar de coronavirus, aflăm din raportajul colegei nostre, Olga Dziatkovskaia.

  Experții au opinii diferite. Ce este mai rău în cazul unui al doilea val de coronavirus – închiderea afacerilor sau creșterea numărului de infectări? Ambele au un impact negativ, însă cu siguranță, trăim într-o nouă realitate. Și, dacă, de exemplu, poți să refuzi să mergi la o plimbare într-un parc, economia nu poate să renunțe la un business prosper.

  Autoritățile moldovene înțeleg acest lucru. Mai mult, experiența internațională sugerează că introducerea carantinei totale a cauzat daune colosale economiei mondiale. Potrivit experților Bloomberg, aceasta poate ajunge la 35 de miliarde de dolari până în 2025.
  Dar ce este Moldova în comparație cu giganții lumii? După cum s-a dovedit, în condiții de pandemie, țara noastră știe să preîntâmpine şi sa faca fată cu brio unui al doilea val. Chiar și în ciuda pierderilor din cauza pandemiei.
  Astăzi, când toată lumea are nevoie de bani – și business ul, și medicina, și populația, în cazul unui deficit bugetar – autoritățile fac față acestei sarcini dificile.
  Directorul Institutului Economie de Piață, Roman Chirca, a subliniat că în mijlocul primului val de coronavirus a fost într-adevăr foarte dificil, cu toate acestea, a fost posibil să oferim afacerilor și populației cea mai bună opțiune pentru depășirea crizei pe termen scurt.

  Roman Chircă, directorul Institutului Economie de Piață

  Situația s-a stabilizat. S-au găsit surse de finanțare, inclusiv de la FMI și din rezerve interne – sa realizat optimizarea finanțelor publice. În același timp, s-au găsit mecanisme pentru a sprijini societatea, afacerile, segmentele vulnerabile din punct de vedere social ale populației. Toate acestea coroborate cu un management financiar echilibrat … Cred că pentru în lupta cu COVID-19 actualul guvern are deja cunoștințe și experiență suficientă.

  Acum, această experiență ar trebui să ajute la dezvoltarea măsurilor pe termen lung în cazul unui al doilea val de coronavirus.

  Unele dintre ele sunt deja implementate sau sunt planificate a fi implementate în viitorul foarte apropiat. Vorbim despre o procedura simplificată pentru obținerea subvențiilor, compensarea impozitelor pe salarii prin rambursări de TVA, plăți suplimentare de compensare către grupurile vulnerabile ale populației, precum și indexarea pensiilor în două etape.

  În plus, statul va subvenționa ratele dobânzii la împrumuturile acordate fermierilor, indiferent de momentul în care au fost primite. Totodată, pentru a acoperi daunele din sectorul agricol, guvernul a alocat 300 de milioane de lei în plus. Și asta din Fondul de subvenționare de peste un miliard de lei. Bugetul pentru asistență medicală va fi, de asemenea, suplinit cu 40 de milioane de lei. Experții dau estimări diferite când vine vorba de reducerea PIB-ului până la sfârșitul anului. FMI face o prognoză, guvernul alta.

  Cu toate acestea, Roman Chirca crede că Moldova a avut perioade în care, într-un regim normal, fără o pandemie, economia a scăzut cu 2-3%, dar și-a demonstrat apoi potențialul de redresare. În plus, cu sprijin financiar serios din partea partenerilor externi de dezvoltare, Moldova are toate șansele de a face față cu posibilă amenințare a unei pandemii cu demnitate.

  a-tv.md

  Copyright © 2020