Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte Accent INFO

  Moldova, parte a Consiliul Europei

  Acum 25 de ani, Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei și se află sub supravegherea acestei organizații internaționale. Instituția întrunește 47 de state și este cea mai veche și mai influentă de pe continent.

  Republica Moldova a devenit parte a Consiliului Europei în data de 13 iulie 1995 și a devenit cel de-al 36-a membru al acestei organizații internaționale. Astăzi, Consiliul Europei întrunește 47 de state.

  PETRU LUCINSCHI, EX-PREȘEDINTELE RM

  „Am fost primiți cu căldură, delegația a fost întâmpinată în picioare. Îmi amintesc de lacrimile din ochii concetățenilor noștri – nu am mai simțit o astfel de mândrie de multă vreme. Am fost încurajați să facem un pas atât de serios spre recunoașterea standardelor europene ale democrației”

  După aderarea oricărui stat la Consiliul Europei, organul său reprezentativ, Adunarea Parlamentară, monitorizează modul în care noul venit respectă drepturile omului, statul de drept, democrația, drepturile minorităților, autonomia regională etc. Pe lângă Moldova, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Rusia, Serbia, Turcia și Ucraina sunt de asemenea supuse procedurii de monitorizare. Monitorizarea Republicii Moldova, care a căzut sub incidența acestei proceduri din 1997, este cea mai lungă din istoria Consiliului Europei. La sfârșitul anilor 90, țara noastră se afla la un pas de abolirea acestei proceduri. Cu toate acestea, criza din 1999-2000, când Petru Lucinschi a decis modificarea Constituției și extinderea puterilor prezidențiale, a dus la faptul că Moldova a fost inclusă în lista țărilor cu probleme.

  De atunci, Chișinăul a solicitat în mod repetat tranziția RM la perioada post-monitorizare. Cu toate acestea, în perioada „Alianței pentru integrare europeană”, APCE a adoptat o rezoluție destul de dură, cu 33 de recomandări către autoritățile de la Chișinău. În octombrie 2019, în sesiunea de toamnă, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a catalogat Republica Moldova drept „victimă a oligarhului care a reușit să preia controlul statului” și a decis să continue monitorizarea proceselor democratice în țara noastră.

  La ședința APCE de la începutul acestui an, președintele Igor Dodon a cerut Consiliului Europei și politicienilor europeni să sprijine cetățenii moldoveni, nu partidele și politicienii care se autoproclamă proeuropene.

  IGOR DODON, PREȘEDINTELE RM

  «Dacă acum enumerăm partidele și liderii proeuropeni din Republica Moldova din ultimii 10 ani, care au avut încredere în liderii europeni, ne-am înclina capul în rușine. A fi proeuropean înseamnă nu numai apartenența politică la un grup politic european, ci – mai ales – capacitatea de a asimila și introduce valorile europene în Republica Moldova. În calitate de președinte, vreau sprijinul important pe care țările UE îl oferă Moldovei pentru a ajunge direct la cetățeni, să fie evaluat și promovat în mod corespunzător, dar nu în favoarea partidelor sau a politicienilor».

  În ciuda faptului că anul 2019 a fost un an politic dificil pentru Republica Moldova și au existat încercări de destabilizare a situației politice, șeful statului consideră că a venit momentul ca țara noastră să fie exlusă din lista statelor monitorizate de Consiliul Europei.

  IGOR DODON, PREȘEDINTELE RM

  «De-a lungul timpului Consiliul Europei a devenit un catalizator al schimbării democratice în Republica Moldova. Credem că, în ciuda tuturor dificultăților cu care țara noastră se confruntă în construirea unui stat juridic modern, Republica Moldova poate conta pe sprijin privind finalizarea procedurii de monitorizare de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Vă asigur că a venit momentul să faceți acest pas, să identificați argumentele în favoarea acestei dorințe firești».

  Moldova, mai spune președintele, își dorește să fie tratată ca o țară capabilă și responsabilă de acțiunile și deciziile sale.

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2020