Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Moldova își alege Parlamentul

  Astăzi, în Moldova, exact la șapte dimineața, toate secțiile de vot au fost deschise pentru alegerile parlamentare anticipate. La actualele alegeri participă 23 de concurenți electorali. Procesul de vot va fi monitorizat de 2.436 de observatori, dintre care 636 sunt străini. Cea mai mare misiune a observatorilor străini este din CSI. Șeful misiunii Dmitry Kobitsky a participat la deschiderea secției de votare numărul 1/108 de la liceul N. Gogol din capitală.

  Ludmila Crețu, președintele Secției de votare 1/108

  «Secția de votare 1/108 a fost dechisă. Procesul de vot a început».

  La această secție de votare 1.258 de alegători înregistrați cu drept de vot. Aici sunt respectate toate măsurile de protecție în legătură cu noul coronavirus. Membrii procesului electoral se asigură că cetățenii poartă măști, folosesc dezinfectanți și mențin distanțarea socială. Șeful misiunii de observatori ai CSI, Dmitry Kobitsky, a apreciat mult organizarea alegerilor parlamentare anticipate în Moldova, subliniind că până în prezent nu au plângeri nici în ceea ce privește echipamentul tehnic, nici nivelul de organizare din partea membrilor birourilor electorale.

  Dmitrii Kobițkii, șeful Misiunii de observatori, CSI

  «Misiunea CSI în ansamblu este de aproximativ 130 de persoane, dintre care 90 de persoane sunt misiunea Adunării Interparlamentare, iar 40 de persoane sunt în general din CSI. 34 de persoane din CSI IPA lucrează în prezent în Moldova, restul sunt toate în afara Moldovei. Acestea nu sunt doar țările CSI, ci și alte țări: europeane, asiatice. Există chiar și experții noștri care monitorizează continentul american. Fiecare persoană are o sarcină de a conduce cel puțin 10 secții pentru fiecare persoană, fiecare are o sarcină de a vedea cât mai mult posibil modul în care alegerile sunt organizate și desfășurate».

  Alegerile parlamentare anticipate din Moldova sunt, de asemenea, monitorizate de o misiune de observatori de la Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. Acesta include un grup de bază de 11 experți în Chișinău și 28 de observatori care lucrează în raioanele Moldovei. OSCE monitorizează alegerile parlamentare anticipate împreună cu delegația Adunării Parlamentare OSCE și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Șeful Misiunii OSCE, Tamas Meseric, a vizitat secția de votare numărul 1/121 din Chișinău.

  Tamas Meseric, șeful Misiunii OSCE Observer

  „Această secție de votare nu este mare. Nu putem comenta ceea ce am văzut aici astăzi. Ulterior, vom transmite un raport de misiune, care va reflecta evaluarea procesului de vot ”.

  Președintele biroului electoral 1/121 Gheorghe Cerchin a menționat că la această secție sunt înregistrați 2.391 de alegători. Totodată sunt trei cereri de votare folosind urnele mobile. Amintim că pentru alegerile din acest an au fost deschise 2.150 de secții de votare, dintre care 150 sunt în străinătate, 41 sunt pentru cetățenii care locuiesc pe malul stâng al Nistrului. Secțiile de votare vor funcționa până la ora 21:00.

  Telegram channel

  a-tv.md

  Facebook

  Copyright © 2021