Connect with us

Salut, ce cauți?

 • Русский
 • Subiecte

  Moldova, încotro?

  Tot mai des în ultima perioadă, presa din Europa și cea din Occident abordează activ subiectul cu privire la crearea unui bloc militar-politic format din Georgia-Ucraina-Moldova sub auspiciile Washingtonului. În ultima lună, Washingtonul și-a consolidat prezența militară în regiunea Mării Negre. Recent, aici au fost efectuate exerciții de control a forțelor strategice NATO cu participarea militarilor din Georgia și Ucraina. Și, chiar dacă formarea unei așa zise triple alianțe nu este o noutate, experții susțin că în ultima perioadă se insistă tot mai mult pe această idée.

  Olga Dzeatcovschi comentator

  «Iar, dacă autoritățile din Georgia și Ucraina își doresc, de mult timp aderarea la blocul NATO, atunci Moldova și-a orientat atenția asupra statutului de neutralitate, consfințit prin Constituție. În acest context, apare întrebarea: care este rolul țării noastre în această confruntare geopolitică dintre Washington și Moscova?».

  În prezent, autoritățile de la Chișinău evită să vorbească deschis la acest subiect. În schimb, în numele moldovenilor, vorbesc vecinii. În urma unei conversații telefonice dintre Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba și noul secretar de stat american Antony Blinken, oficialul ucrainean a declarat:

  Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei

  «I-am spus secretarului de stat american că Statele Unite pot conta pe Ucraina ca partener de încredere atât în ​​regiunea Mării Negre, cât și în Europa Centrală. Acestea sunt locurile în care putem aduce o contribuție reală. Vă asigur că Ucraina, Georgia și Moldova se îndreaptă ferm anume în această direcție».

  În opinia politologului rus Nicolai Starikov, dacă ar fi să spunem lucrurilor pe nume atunci este evident că o astfel de alianță este creată împotriva Federației Ruse.

  Nikolai Starikov politolog rus

  «În prezent, americanii se implică activ în a exclude prezența Federației Ruse din țările post-sovietice. Pentru a-și atinge scopul, Washington-ul muncește pe toate direcțiile posibile și face uz de toate instrumentele de care dispune. Din punct de vedere politic, Georgia merge mână-n mână cu americanii. Iar lovitura de stat din Ucraina și schimbarea președintelui în Moldova le dă speranță americanilor că vor putea să schimbe per general situația”

  În țara noastră, forțele politice de pe eșechierul de dreapta nu-și ascund aspirațiile pe plan extern. Este evident și în ce direcție se mișcă acestea, în special după ce Maia Sandu în calitatea sa de președinte a decis să efectueze prima sa vizită peste hotare anume, la Kiev.

  Printre rezultatele despre care a tot ”trâmbițat„ șefa statului nostru în urma vizitei sale la Kiev se numără și reluarea relațiilor bilaterale dintre cele două state dar și începerea implementării unor proiecte comune ambițioase. Declarații care de altfel, au provocat îngrijorare în țara noastră. Unii experți sugerează că în spatele declarațiilor oficiale s-ar ascunde de fapt o înțelegere de culise în ceea ce privește implementarea unei agende politice comune. Politologul Corneliu Ciurea a declarat pentru postul nostru de televiziune că, în cazul țării noastre este bine venită o politică externă echilibrată, în caz contrar riscurile care ne pasc sunt prea mari.

  Corneliu Ciurea, politolog

  «În Moldova, promovarea unei politici antirusești presupune riscuri prea mari pe plan intern. Aceasta poate provoca chiar și divizarea statului nostru. O atare politică se va putea implementa doar atunci când la conducerea țării vor ajunge, exclusiv, partide de dreapta. Adică ar trebui să avem un președinte, un guvern și o majoritate parlamentară de dreapta. În asemnea conjunctură, Moldova nu va putea ține piept convingerilor care se impun din Occident. Iar, în condițiile în care partidele de dreapta de la noi sunt influențate din exterior, ele, bineînțeles, vor cădea de acord cu ce li se impune și vor merge la această înțelegere».

  Experții susțin că, pe lângă conflictul cu regiunea transnistreană, față de care în ultimii ani Chișinăul a adoptat o poziție moderată, autoritățile centrale ar trebui să ia în calcul și alte regiuni unde se vorbește, predominant, limba rusă, printre care Taraclia, Bălți, și-n special, Autonomia Găgăuză, unde majoritatea cetățenilor dezaprobă retorica antirusească. Într-un interviu exclusiv pentru Accent TV, Yakov Kedmi, om de stat israelian și diplomat, fost șef al Serviciului Special „Nativ”, a declarat că atât Ucraina, cât și Georgia nu sunt un exemplu demn de urmat pentru țara noastră.

  Yakov Kedmi, om de stat israelian și diplomat, fost șef al Serviciului Special „Nativ”

  Moldova n-a găsit un exemplu mai bun de urmat decât așa-numitul stat Ucraina? Sau această bătaie de joc care cândva se numea Georgia? Acolo există statul ca stat? Există o normalitate atât în Georgia, cât și-n Ucraina, pe care Moldova ar putea să o folosească în propriile interese?

  O tentativă de a-i impune Moldovei un scenariu similar celui din Georgia și Ucraina, a avut loc în anul 2018. Atunci, președinții Parlamentelor de la Chișinău, Kiev și Tbilisi au semnat Protocolul de înființare a Adunării Interparlamentare. Cel care și-a pus semnătura din partea țării noastre a fost speakerul de atunci Andrian Candu.

  Semnarea protocolului a provocat un val de critici din partea opoziței parlamentare de stânga. Și asta deoarece în spatele formulării “rezistența la provocările externe” s-a presupus, de fapt, „depunerea eforturilor la combaterea așa-numitor amenințări din partea Moscovei”. În urma acestor acțiuni, președintele țării de atunci, Igor Dodon a depus un efort titanic pentru a putea restabili relațiile politice și economice prietenoase dintre țara noastră și Federația Rusă. În prezent, Moldova riscă să calce pe aceeași greblă. În schimbul promisiunilor de aderare la NATO și acordarea asistenței financiare pentru formarea tinerei generații, Georgia și Ucraina își pierd, pas cu pas, independența. Iar, Republica Moldova este următoarea pe listă. Într-un interviu acordat pentru postul de radio Eho-Kavkaza, fostul consilier al secretarului de stat American, Paul Goble a declarat că, după schimbarea puterii, soarta Moldovei a fost una decisă déjà.

  Fragment din interviul acordat pentru postul de radio „Eho-Kavkaza„

  Paul Goble, fostul consilier al secretarului de stat american

  «Noul președinte al Moldovei, care se expune în susținerea aderării la NATO și a Occidentului, și nu a Moscovei, facilitează extinderea Alianței. Ce-i drept acest lucru nu se va întâmpla imediat».

  Opinia precum că țării noastre îi este sortit rolul unui buffer între oamenii vestului, a fost împărtășită și de vicepreședintele Euroasia Center, Earl Rasmussen.(Эрл Расмуссен)

  Earl Rasmussen, de vicepreședintele „Euroasia Center”

  «Cred că în curând vom vedea că mai multe funcții cheie din Moldova, le vor reveni reprezentanților SUA. Exact așa s-a întâmplat și-n Ucraina și țin să menționez că influența lor crește».

  În Ministerul Apărării de la Chișinău a fost angajat, déjà, un fost ofițer al Marinei SUA, Karen Bonaby, care ocupă, în prezent, fotoliul de consilier. Oficial, responsabilitatea acesteia este de a ajuta la reformarea și dezvoltarea armatei naționale. Cert este că, funcționara are acces la secretele statului. Politologul rus, Nikolai Starikov este convins că agenda antirusească va fi implementată, inclusiv, cu ajutorul României.

  Nikolai Starikov politolog rus

  «România este un alt instrument al politicii externe americane. Exact așa ar trebui percepută. Altceva este că, strategii americani i-au promis României că o vor ajuta la ”absorbția” Moldovei. Pe când Rusia are o părere diametral opusă, în acest sens.».

  Olga Dzeatcovschi comentator

  «În această situație totul este destul de clar – Moldova trebuie să decidă aici și acum încotro va merge mai departe. Cert este că suntem o țară dependentă. Și nimeni, niciodată nu ne va apăra suveranitatea, independența sau integritatea teritorială. Puterea de decizie, e în mâinile noastre.».

  Copyright © 2020